Šarčević: Studenti i profesori "Megatrenda" ne smeju da trpe velike "lomove"

Studenti i profesori "Megatrenda" ne smeju da trpe velike "lomove", izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da Ministarstvo poslednjih meseci kontinuirano ispituje rad privatnih visokoškolskih ustanova. Ističe da sličnih nepravilnosti u radu ima podjednako i na državnim fakultetima.

Mladen Šarčević je, gostujući na Prvom programu Radio Beograda, istakao da su ista pravila i za privatne i za državne fakultete.

"Mi nemamo toliko inspektora da možemo tom brzinom sve da istresemo. Ovo je [prodaja 'Megatrenda'] bilo u međuvremenu lična kreacija osnivača u koju ja ne mogu da uđem. Generalno, u privatnim ustanovama ima više loših situacija, ali šta reći onda za aferu 'Indeks' u Kragujevcu, a to je državni fakultet. Podjednak je aršin i za jedne i za druge. Moraju da shvate da ne mogu da se donesu pojedinačni zakoni, već isti zakon rešava sve stvari. Onaj koji radi loše biće na udaru tog zakona", rekao je Šarčević.

Komentarišući nedavni prostest užičkih prosvetnih radnika koji su ukazali na problem nasilja učenika nad nastavnicima, ministar ističe da je uvek na strani svojih kolega, ali skreće pažnju da neretko probleme koriste sindikati kako bi bili uočljiviji.

"Nasilje u školama je složen problem koji se odnosi i na Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policiju... Kada bi svi imali po školskog policajca i kada bi on stigao da dođe na svako mesto, trebalo bi zaposliti 3.000 ljudi. Bolje je zaposliti toliko mentora koji bi podigli kvalitet rada nastavnika, od pripreme do realizacije. Ja sam pokrenuo timove sekretara škola koji će biti u obavezi da sa oštećenim roditeljima podignu prijavu sudiji za prekršaje, da se za to neodgovorno ponašanje roditelja plaćaju ogromne kazne", objašnjava ministar.

Obavezno predškolsko obrazovanje za trogodišnjake, jedan je od prioriteta sledeće godine. Upitan koliko je realno realizovati tu zamisao ako je poznat problem sa nedostatkom mesta u vrtićima, ministar je izneo rešenje.

"Obavezni predškolski program za 'nultu' godinu nije obuhvaćen reformom ni kroz godine uzleta, koja je do šest godina, niti je u kurikulumu koji obuhvata prvi razred od sedam godine. Dakle, ta jedna godina je ostala negde u vakuumu. Prirodnije je da se to dešava u osnovnoj školi, kroz zajednički rad učitelja i vaspitača, a kroz celodnevni boravak. Time bismo dobili bolju strukturu vremena koje deca provode, kvalitetniju pripremu, ali i oslobađanje prostora u zgradi vrtića za obuku trogodišnjaka", navodi Šarčević.

Šarčević ističe da je više od 850 obrazovnih ustanova obnovljeno od temelja do krova, renovirane su fiskulturne sale, kabineti hemije, fizike i biologije. Sada je, kaže, fokus na opremi i obuci zaposlenih.

Ministarstvo prosvete ove godine ima 60 odsto više sredstava u budžetu za investicije što omogućava opremanje još 10.000 digitalnih učionica i obnavljanje starih informatičkih kabineta, zaključio je Šarčević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 05:51) - Zivko [neregistrovani]

Zivot

Slazem se sa gospodinom ministrom,samo pod uslovom da njega lece lekari koji su fakultet zavrsili na privatnim gakultetima u Srbiji.

(utorak, 10. dec 2019, 02:30) - anonymous [neregistrovani]

Није исто!

Афера у Крагујевцу је добила свој правни епилог. Афере на Мегатренду нису добиле свој правни епилог. Није исто, Министре.