Agencija: Stefanović nije u sukobu interesa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije u sukobu interesa zbog trgovine oružjem između privrednog društva GIM i "Krušika", u koju je navodno umešan njegov otac Branko Stefanović, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da Branko Stefanović od osnivanja privrednog društva GIM d. o. o. Beograd, 31. oktobra 1990. godine, nije vlasnik ni zakonski zastupnik, niti je po bilo kom osnovu bio zaposlen ili angažovan u privrednom društvu GIM.

Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio ni osiguranik privrednog društva GIM.

Agencija je zaključila da kupovina naoružanja "Krušika" od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da, kako se navodi, ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, da ne postoji odnos zavisnosti, koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije, niti je u suprotnosti sa njegovom obavezom da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu.

Agencija je obavila prethodnu proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a zbog navodne umešanosti Stefanovićevog oca u trgovinu oružjem između privrednog društva GIM d. o. o. Beograd i Holding korporacije "Krušik" a. d. Valjevo.

Agencija je u postupku provere pribavila informacije od privrednog društva GIM Beograd, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica, koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво