Kada ćemo se pozdraviti s maglom i zagađenim vazduhom

Situacija sa maglom i aero-zagađenjem u Srbiji je nešto bolja nego juče, rekao je za RTS Slobodan Sovilj iz RHMZ. Kada možemo očekivati povoljnije klimatske uslove i čistiji vazduh?

Nakon što se juče nije video prst pred okom u celoj Srbiji, magla se danas podigla u većem delu Vojvodine i u Beogradu, ali se zadržala u centralnoj i južnoj Srbiji, po kotlinama i rečnim dolinama.

Magla će se u tim krajevima zadržati do poslepodnevnih sati, kada će doći do postepenog razvedravanja. Zbog toga se svima, naočito vozačima, savetuje oprez.

Slobodan Sovilj je obasnio da magla nastaje kada je relativna vlažnost vazduha visoka, kada nema vetra ili kada je on slab i kada dolazi do ubrzanog hlađenja podloge.

Zbog toga su najranjivija mesta niži predeli, kotline i rečne doline, gde se magla najpre javlja.

Sovilj je rekao da će u narednom periodu vetar biti malo jači, naročito krajem nedelje u košavskom području.

"Već od sutrašnjeg dana uslovi za maglu biće znatno slabije izraženi nego prethodnih dana", rekao je Sovilj.

Magla + industrijske čestice = smog

Govoreći o aero-zagađenju, Sovilj je naveo da je za to odgovorna situacija kada se stvori polje visokog vazdušnog pritiska i kada dolazi do spuštanja vazduha.

Smog nastaje kada dođe do formiranja magle u kombinaciji sa industrijskim česticama i tada je zagađenje veliko.

"Ono što je pozitivno, već sutra, sa prolaskom hladnog fronta, situacija će biti bolja, naročito krajem sedmice, kada vetar bude jak", rekao je Sovilj.

Apelovao je na vozače da imaju na umu da je vidljivost u magli promenljiva i da, iako se nekada čini da je ona 800 ili 900 metara, vrlo brzo može da padne na manje od 100 metara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво