Kada ćemo se pozdraviti s maglom i zagađenim vazduhom

Situacija sa maglom i aero-zagađenjem u Srbiji je nešto bolja nego juče, rekao je za RTS Slobodan Sovilj iz RHMZ. Kada možemo očekivati povoljnije klimatske uslove i čistiji vazduh?

Nakon što se juče nije video prst pred okom u celoj Srbiji, magla se danas podigla u većem delu Vojvodine i u Beogradu, ali se zadržala u centralnoj i južnoj Srbiji, po kotlinama i rečnim dolinama.

Magla će se u tim krajevima zadržati do poslepodnevnih sati, kada će doći do postepenog razvedravanja. Zbog toga se svima, naočito vozačima, savetuje oprez.

Slobodan Sovilj je obasnio da magla nastaje kada je relativna vlažnost vazduha visoka, kada nema vetra ili kada je on slab i kada dolazi do ubrzanog hlađenja podloge.

Zbog toga su najranjivija mesta niži predeli, kotline i rečne doline, gde se magla najpre javlja.

Sovilj je rekao da će u narednom periodu vetar biti malo jači, naročito krajem nedelje u košavskom području.

"Već od sutrašnjeg dana uslovi za maglu biće znatno slabije izraženi nego prethodnih dana", rekao je Sovilj.

Magla + industrijske čestice = smog

Govoreći o aero-zagađenju, Sovilj je naveo da je za to odgovorna situacija kada se stvori polje visokog vazdušnog pritiska i kada dolazi do spuštanja vazduha.

Smog nastaje kada dođe do formiranja magle u kombinaciji sa industrijskim česticama i tada je zagađenje veliko.

"Ono što je pozitivno, već sutra, sa prolaskom hladnog fronta, situacija će biti bolja, naročito krajem sedmice, kada vetar bude jak", rekao je Sovilj.

Apelovao je na vozače da imaju na umu da je vidljivost u magli promenljiva i da, iako se nekada čini da je ona 800 ili 900 metara, vrlo brzo može da padne na manje od 100 metara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

kada???

Kada dodju Inspektori koji ce da rade svoj posao i da ne gledaju samo da se otvaraju razne firme Koje nemaju pravilan rad sa otrovnim izduvnim gasovima, vodama itd. i da se Firme ne prave i ne otvaraju u Gradovima gde zivi veca populacija, nego u nekim dakekim industrijskim zonama.......Jedna takva medju slicnim Firmama je i Firma za proizvodnju Peleta u Varvarinu (37260) naziv joj je Sparow, koja zaposljava malo Radnika a zagadjuje ceo Grad Varvarin jer je skoro u samom Centru Grada Varvarina!.............

(ponedeljak, 09. dec 2019, 10:29) - Mgr [neregistrovani]

Lek za to

Lek za to je izgadnja nove ” pametne” pruge
Spas od zagadjenja i spas od pogibije u saobracaju
Pozzzzzzz

(ponedeljak, 09. dec 2019, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Магла

Са маглом никада, а индустријско загађење, у вашем случају термо електране 90%, може да се елиминише изградњом истих на нуклеарни погон, или ти умањи доградњом филтера на постојеће или њиховом прерадом на природни гас. Технологије постоје, али су веома скупе, али у сваком случају много кефтиније од изградње ветро и соларних паркова, који су апсолутно бацање пара јер нису у стању да надоместе постојећу производњу.