Građani odlaze i u Grčku da bi pobedili rak

Mogućnosti za borbu protiv malignih bolesti u svetu i u Srbiji sve su bolje poslednjih godina. Srbija sada ima gama-nož, iks-nož, više aparata za zračenje, a na listi lekova o trošku države su i najsavremenije terapije. Kada su mogućnosti za lečenje u zemlji iscrpljene, građani često odlaze u Grčku.

Zloćudni tumori su jedan od najčešćih i najvećih zdravstvenih problema u mnogim zemalja, pa je borba protiv malignih bolesti jedan od prioriteta. Tako je i u Grčkoj. U savremenu dijagnostiku i lečenje ulažu i državne i privatne bolnice.

Onkološka klinika u Atini u jednoj zgradi ima osam magnetnih rezonanci, pet skenera, sajber-nož, aparat za tomografiju, u okviru kojeg je i jedan od dva skenera.

Među pacijentima su i Bosanci, Hrvati, Srbi. Bojana Stevčić i Aleksandar Milošević, čija je 35-godišnja supruga bolesna, nisu hteli da prihvate ni dijagnozu ni prognozu.

Uz pomoć dobrih ljudi, prikupili su novac, i odlučili da se bore.

"Rekli su mi, imaću tomo, hemo, brahi-terapiju. Ja sam do sada imala 25 tomoterapija", priča Stevčićeva.

S obzirom na to da se radi o veoma agresivnoj vrsti kancera, navodi Aleksandar Milošević, morali su što pre da reaguju i da potraže najbolju moguću opciju lečenja. "Saznali smo da je to moguće u Atini", ističe Milošević.

"Jedan od najvećih centara za radiohirurgiju u Evropi"

U Atinu na lečenje mesečno iz Srbije dođe petnaestak pacijenata.

Na tri aparata za radiohirurgiju, na kojima se obavlja zračenje precizno kao hirurška operacija, dnevno se leči i oko 180 grčkih državljana.

Samo na dijagnostiku dnevno tu dođe oko 2.000 ljudi.

"Mi smo jedan od najmodernijih centara za radiohirurgiju u Evropi. pored toga što imamo sajber-najf, tomo-aparat, imamo i iskustvo, sve više pacijenata od usta do usta dolazi", ističe Stelios Kouvaris sa Onkološke klinike u Atini.

Rak odavno ne bira godine, napada bebe, decu, mlade i stare. Važno je uhvatiti ga na vreme.

Nažalost, nije samo karakteristika građana Srbije da na preglede ne idu redovno, pa se bolest neretko otkriva u poodmakloj fazi.

"Samo u zadnje tri godine izašle su mnoge terapije kojih pre tri godine nije bilo. Kad pitaju koliko vredi trenutak života ne znam, ili kada pitaju koliko imam vremena, ne znam", kaže Kouveris.

Nema pravila, rak se može dogoditi svakom

Zbog toga što je i životni vek sve duži, a način života je takav kakav je, sa svim prednostima i manama, stručnjaci procenjuju da rak može da se dogodi svakom.

Aleksandar Milošević kaže da nažalost nema pravila.

"Neko vam je te karte dodelio i morate da igrate sa njima. Bespotrebno je razmišljati zašto ja, zašto baš meni, čime sam ovo zaslužio. Nema pravila, jednostavno, tako je kako je. Morate biti pozitivni, boriti se", poručuje Milošević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво