Knjige za lako čitanje – veća slova i kraća poglavlja

U Srbiji su prvi put izdate knjige za lako čitanje. U finskim školama se već više decenija koriste za pomoć deci sa disleksijom, kao i mališanima koji slabo vide ili imaju teškoće sa čitanjem i učenjem. Ove knjige je napisala doktorka Sabira Stalberg.

U knjigama lakim za čitanje poglavlja su kratka, a slova veća nego uobičajeno. Jezik je jednostavan i lak za razumevanje. Rečenice su kratke a reči nisu komplikovane. Ilustracije se lako razumeju.

"Knjige govore o aktuelnim temama, o primerima iz života dece danas, sve teme su im bliske, o onome su što vide oko sebe i sve je realistično. Govorimo o tehnologiji, klimatskim promenama, o vršnjačkom nasilju", rekla je autorka knjiga dr Sabira Stalberg.

Dodaje da knjige služe da se deca motivišu, jer su slabo zainteresovana za čitanje.

"Jako su važne ne samo za decu koja imaju disleksiju nego bilo koji oblik teškoća u učenju i čitanju i nisu vezane za uzrast. Da se dete oseti uspešno, kad pročita jedan deo, da vidi da može", navela je dr Violeta Nestorov, iz organizacije "Pomoć porodici".

Postoje i druge teškoće, a procenjuju se pogrešno kao disleksija, npr. problemi sa vidom, pažnjom a one takođe mogu da dovedu do toga da dete odustaje od čitanja jer mu je teško.

"Zbog nevežbanja oka i mozga imamo sve više problema. Čitanje je veština koja se vežba i ako dete odustane i ako mu se u školi ne pruži podrška dobijamo sve više funkcionalno nepismene dece", istakla je dr Stalberg.

Objavljivanjem prvih šest knjiga organizacija "Pomoć porodici" u Srbiji uvodi tri različita nivoa lakog čitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво