Sirinićka župa i pravoslavno trajanje

Na severnim obroncima Šar-planine smeštena je župa Sirinić koja se pominje u povelji kralja Stefana Dečanskog 1331, kao metoh Manastira Hilandara. Preostalo stanovništvo čuva običaje a o svetinjama brinu srpski baštinari. Za zaštitu i restauraciju pravoslavnih spomenika na teritoriji opštine Štrpce, naša država izdvojila je tri miliona dinara.

Baštinari Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Leposaviću radili su na arhitektonskoj zaštiti Crkve Svete Petke u Berevcima. Jednobrodna građevina sagrađena je u prvoj polovini 19. stoleća, na temeljima istoimene srednjovekovne bogomolje. Podaci o svetinji se nalaze u Srpskom jevanđelju iz 14. stoleća, koje se čuva u pariskoj Nacionalnoj biblioteci.

"Izvedeni su radovi na statičkoj sanaciji krova i svodova crkve i temelja crkve. Nakon toga pristupilo se izradi trotoara, konzervaciji i restauraciji fasade crkve i radovi u unutrašnjosti crkve", kaže arhitekta-konzervator Zoran Garić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Leposaviću.

Meštani prenose priču o tome da je u srednjovekovnoj crkvi Svete Petke bio pisani Oktoih iz 14. veka.

"Ti podaci se nalaze u Dablinu u Irskoj, čuvaju se tamo. Najverovatnije da je neki imućni kolekcionar to otkupio", kaže jerej Boško Klisarić, sveštenik.

Stručnjaci službe zaštite iz Leposavića radili su i na Crkvi Svetog Nikole u selu Gotovuša. Kroz vreme je više puta obnavljana, ali je ostala vremenska priča.

"Bio je neki slučaj da su Turci hteli da naprave neku odmazdu i onda se narod ovde u porti crkve okupio i to se nije desilo. Tako da su ljudi blagodarni Bogu i narod je iz poštovnja zove Crkva Sveti Spas", kaže sveštenik Klisarić.

Na crkvi u Gotovuši izvedeni su konervatorski radovi.

"Zaštita crkve od vlage i sanacija temelja crkve, izrada trotoara, konzervacija fasade i izrada i elektro-instalacije u unutrašnjosti crkve i dekorativno osvetljenje. Sve akcije koje smo sproveli u ovoj godini odnose se na prostor nastanjen Srbima", kaže arhitekta Garić. 

Tako će pravoslavno kulturno nasleđe biti ne samo sačuvano za buduća pokolenja već i svedočanstvo srpskog trajanja u Metohiji i na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво