Reforma na čekanju – ko neće u platni razred

Umesto sledeće, novi rok za uvođenje platnih razreda za više od 400.000 zaposlenih u javnom sektoru pomeren je za januar 2021. godine. Kome ovo odlaganje ide naruku i šta bi trebalo uraditi do početka primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru?

Pet godina se čekaju i još im nije vreme. Uvođenje platnih razreda ponovo je odloženo. 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se radi o veoma kompleksnom, zahtevnom, finansijski, pre svega, osetljivom procesu koji mora da bude izveden do kraja tako da možemo pouzdano da kažemo kako će reforma uticati na budžet i kako na platu svakog zaposlenog.

"Ako imamo u vidu da su ovakvi reformski procesi u drugim državama pripremani i implementirani i duže od deset godina, onda treba i uvažiti razloge zbog kojih se jedna ovako ozbiljna reforma ni u Srbiji ne može sprovesti u tako kratkom roku. Naročito što ovom reformom ne smemo da ugrozimo budžetsku stabilnost postignutu u prethodnom periodu", kaže Ružić.

Ovakvi izazovi su savladivi ukoliko ima volje za to, veruju u Fiskalnom savetu.

"Uvođenje platnih razreda treba sprovesti tako da se unutar raspoloživog fiskalnog prostora za zarade u budžetskom sektoru plate bolje isplaćuju. Dakle, sam sistem ne mora da ima velike ili bilo kakve fiskalne troškove i to nije osnovni razlog za neuvođenje platnih razreda. Ne postoji ni prava spremnost da se oni uvedu", kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

Da će kad-tad platni razredi zaživeti, ne sumnjaju pojedini ekonomski analitičari. Ocenjuju da je odlaganje opravdano, jer treba rešiti niz problema.

"Država Srbija, tj. Vlada Srbije, mora da se pozabavi još jednom stvari, a to je da napravi kvalitetnu sistematizaciju radnih mesta, da se to lepo predvidi i da se ujednače zanimanja, odnosno poslovi u okviru zanimanja, onda nije teško napraviti platne razrede", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Ako se krene od zatečenog stanja i sa idejom da se eliminišu nepravde u preraspodeli, Savić strahuje da se možda u nekim situacijama i kod nekih zanimanja može napraviti još veća nepravda.

"Mi kao građani smo očigledno nestrpljivi, ali rekao bih pre su nestrpljivi oni koji očekuju da će im se pozicija poboljšati uvođenjem platnih razreda", kaže Savić. 

Ko se raduje platnim razredima

To bi značilo da se platnim razredima ne raduju oni koji imaju niži stepen obrazovanja, možda više iskustva i solidnu platu, a iščekuju ih oni sa višim stepenom obrazovanja, jer će im škola obezbediti veći koeficijent. Hoće li zaista tako biti?

"Bilo kako bilo, 2020. godina treba da bude godina kada će se doraditi svi elementi sistema, važno je da bude sistem sveobuhvatan, da uključi sve zaposlene, da nijedan sektor ne bude isključen, da se na pravedan način odrede koeficijenti", kaže Vučković.

Prema njegovim rečima, ukoliko budemo imali sistem platnih razreda koji se samo tako zove, a nema sve potrebne elemente, bolje je da se ne uvode.

Platni razredi predviđaju da isti posao u svim javnim službama bude identično plaćen, a definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade je jedan prema 7,5.

Pre nas, platne razrede uvele su Crna Gora i Slovenija, dok je od tog modela obračuna plata odustala Hrvatska.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво