Naučni skup u SANU o humanoj reprodukciji

U Srpskoj akademiji nauka svečano je otvoren 13. simpozijum pod nazivom "Novosti u humanoj reprodukciji" sa internacionalnim učešćem. U Srbiji je za prvih devet meseci rođeno 912 beba više nego u istom periodu prošle godine. Mere populacione politike, definisane su strategijom podsticana rađanja.

Sa aspekta javnog zdravlja i demografskog razvoja Srbije od posebnog značaja je ukazivanje na rizično seksualno i reproduktivno ponašanje mladih, podseća Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

"Najnovija istraživanja u vezi ponašanja, zdravlja dece školskog uzrasta u Srbiji koje sprovodi Institut javnog zdravlja ‘Dr Milan Jovanović Batut‘, pokazao je da je skoro svaki 4. učenik prvog razreda srednje škole već imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice", navela je Đukić Dejanovićeva.

U radu Simpozijuma učestvuju eksperti iz oblasti humane reprodukcije iz Srbije i inostranstva. Prvog dana govorilo se i o digitaliziciji u oblasti medicine.

"Ako pogledamo narednu deceniju može se očekivati da će pacijenti u Americi biti sve više obrazovani i da će biti u mogućnosti da prikupljaju jako veliki broj podataka preko svih onih aparata koji u principu nose ili satove ili imaju te aplikacije u telefonima", rekla je Danica Marinac Dabić.

Simpozijum se bavi najaktuelnijim dostignućima i problemima iz celokupnog spektra istraživanja u humanoj reprodukciji.

"Reproduktivna sposobnost kod seksualne diferencijacije je mala, a pogrešan tretman može još drastično da je smanji. S druge strane, funkconalna seksualnost čiji je cilj lečenje dece sa interseksualnim stanjima može da se primeni na drugim mestima i da se na taj način poveća reproduktivna sposobnost", istakao je Zoran Krstić, prof. Medicinskog fakulteta.

Podršku učesnicima simpozijuma pružio je i predsednik Srpske akademije nauka Vladimir Kostić.

"Želim vam svaki uspeh u ovom radu i uveravam vas kada je u pitanju SANU, u njoj ima mesta za sve koji su radoznali, koji žele da postave pitanja", kazao je Kostić.

Neke od tema naučnog programa ovogodišnjeg Simpozijuma su očuvanje plodnosti, donacija jajnih ćelija i spermatozoida u Srbiji, kontrola kvaliteta i akreditacija centara za vantelesnu oplodnju, demografski izazovi u Republici Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar