Ispraćaj srpskih mirovnjaka koji će štititi brodove od pirata

Sa niškog vojnog aerodroma "Narednik pilot Mihajlo Petrović“ svečano su ispraćeni pripadnici Tima za zaštitu brodova u multinacionalnu operaciju "Atalanta". Svečanosti su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan sa saradnicima, pripadnici 63. padobranskog bataljona na čelu sa potpukovnikom Bobanom Georgijevim i članovi porodica pripadnika tima.

Naši mirovnjaci biće angažovani u misiji Evropske Unije u Adenskom zalivu, uz obale Somalije. Vojska Srbije sedmi put šalju autonomni tim u operaciju "Atalanta", koja je započeta 2008. godine zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih pretnji na Rogu Afrike.

Brigadni general Miroslav Talijan je vođi tima kapetanu Živku Bogdanoviću uručio ratnu zastavu jedinice i naglasio da se angažovanjem pripadnika Specijalne brigade u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, Republika Srbija integriše u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije.

Pripreme tima realizovane su, po rečima potpukovnika Georgijeva, u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili, a vođa tima realizovao je neposredne pripreme u Španiji.

Angažovanje naših mirovnjaka u ovoj operaciji trajaće četiri meseca. 

broj komentara 0 pošalji komentar