Predlog da se penzionerima vrati umanjeni deo penzija

Savez penzionera i Sindikat penzionera Nezavisnost potpisali su sporazum o saradnji. Skupštini su uputili amandmane na izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojima između ostalog predlažu i odredbu koja bi obavezala Vladu da donese plan o vraćanju dela penzija, koji nije isplaćen dok se primenjivala mera umanjenja penzija.

Dva potpisa za buduću saradnju i zajednički predlog da se penzije koje su umanjene leks specijalis zakonom, takvim zakonom i vrate.

"Neka bude to period od četiri godine, kao što su nam uzimali 47 meseci, 47 meseci vraćanja okej, to je prihvatljivo rešenje", rekao je Miloš Grabundžija, predsedik Sindikata penzionera Nezavisnost.

Optimizam dele i predstavnici Saveza penzionera Srbije.

"Potvrda zajedničke rešenosti da u dijalogu sa državom, Savez penzionera Srbije i Sindikat penzioera Srbije Nezavisnost, pokušamo da udružimo snage, da pokažemo političkoj vlasti da smo jedinstveni", naveo je Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

Resorni ministar, koji u Skupštini brani aktuelne izmene penzijskog zakona, poručuje da je takve primedbe čuo i od nekih poslanika.

"Ustavni sud je, i ne bih voleo da niko obmanjuje građane, doneo stav 23. septembra 2015. godine, da je sve urađeno u skladu sa zakonom i ustavom. Naša je obaveza je da položaj penzionera bude bolji iz dana u dan, iz godine u godinu. Trudićemo se kroz povećanje penzija imamo bolji standar", istakao je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Iz dva udruženja koja predstavljaju više od 800.000 penzionera podsećaju da je u periodu umanjenja, izostalo i realno usklađivanje penzija.

"Međutim, moramo biti realni, ovo usklađivanje koje je izvršeno krajem 2017. za 2018. od pet procenata, to je veoma korektno i ovo usklađivanje koje je najavljeno sada od 1. januara 5,4 procenta", naveo je Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine

Uz švajcarsku formulu koju izmene zakona uvode, dva udruženja predlažu i da se ukoliko izdvajanja za penzije padnu ispod devet odsto BDP-a, propiše vanredno usklađivanje penzija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво