Hoće li kuća Krsmanovića propasti kao Jugoslavija

Čuvena kuća Krsmanovića, u kojoj je potpisan dokument o osnivanju države južnih Slovena sada počinje da liči na propalu kraljevinu. Do oktobra je bila u vlasništvu grada Beograda, od tada je vlasnik Republika Srbija. Trenutno ima tri zakupca. Iz Republičke direkcije za imovinu poručuju da će biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se imovina zaštitila.

Iako je kuća Krsmanovića na Terazijama jedan je od najznačajnijih objekata u prestonici i pod zaštitom države kao značajan spomenik kulture, fasada je ruinirana.

Zgrada je upisana kao vlasništvo Republike Srbije, ali zakupci kiriju plaćaju Zadužbini Alekse Krsmanovića koja je podnela zahtev za restituciju. U prizemlju se nalazi restoran, prostorije iznad koristi Visoka škola za socijalni rad, a potkrovlje Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Vladimir Ilić iz Visoke škole socijalnog rada problem vidi u tome što je za obnovu fasade potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Smatra da bi svi korisnici zgrade trebalo da skupe sredstva za obnovu.

Podseća da je fasadu je sa ulične strane pre deset godina obnovila Zadužbina Alekse Krsmanovića, ali da je ona zbog vlage u gornjem spratu počela da propada.

Zdanje je sagrađeno je krajem 19. veka i još tokom gradnje nazvano je mali dvorac. Od završetka Prvog svetskog rata do 1922. tu je bila kraljeva rezidencija.

Bojana Igbrajter Gazivoda ia Zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi da je kuća Krasmanovića arhitektonsko i kulturno-istorijski značajno delo izgrađeno 1885. godine po projektu arhitekte Jovana Ilkića.

"Ono što je od velikog značaja za državu je da je u njoj 1918. godine proglašeno osnivanje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naglašava Bojana Igbrajter Gazivoda.

Posle Drugog svetskog rata u njoj se nalazio Protokol Saveznog sekretarijata za inostrane poslove i Klub privrednika. Poslednji put zgrada je obnovljena 1987. godine.

"Prema Zakonu o kulturnim dobrima predviđene su obaveze sopstvenka da se stara o kulturnom dobr, uključujući i fasadu. Kao i svi građani tako i Zavod takve nepravilnosti može da prijavi inspekciji", ukazuje Bojana Igbrajter Gazivoda. 

U dopisu Republičke direkcije za imovinu navodi se da je u toku postupak za utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje zgrade i da od toga zavisi budući status onih koji kuću Krsmanovića koriste.

Navodi se i da će, s obzirom na to da je kao vlasnik upisana Republika Srbija, biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se imovina zaštitila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво