Koliko izvršitelja je kažnjeno zbog neosnovanih troškova

Naknade koje dužnici plaćaju za rad i troškove javnih izvršitelja nekada premašuju osnovni dug. Na to upozorava i zaštitnik građana. Smatra da je neophodno preispitati javnoizvršiteljsku tarifu. Naknade, dodaje, visinom ugrožavaju egzistenciju siromašnijih građana i postaju neformalna kazna. U Ministarstvu pravde za RTS kažu da je izrada novog tarifnika javnih izvršitelja u završnoj fazi, a mi smo proveravali i to koliko je izvršitelja kažnjeno zbog protivzakonitog obračunavanja i naplaćivanja naknada i kako.

Peti oktobar 2017. datum koji je Dobrili Petrović promenio život. Te noći javni izvršitelj iselio je iz stana sa ćerkom i unucima, među kojima je bila i beba. I dok traži pravdu na sudu, smatrajući da posle smrti supruga ima pravo na stan kao zaštićeni stanar, Dobrila živi sa oko 13.000 dinara mesečno. Dve trećine penzije, kaže, odbijaju se zbog troškova izvršnog postupka.

"To su radila tri izvršitelja i svi su uzeli svoje nagrade, tako da tri izvršitelja su uzeli 36.941 dinar. Sada imam troškove izvršnog postupka, znači mog iseljenja, koji su 321.000. Kopiju sam dobila u kancelariji javne izvršiteljke, ali ja ne znam konačno koliko su moji troškovi, jer mi nikad nije dala zvaničan troškovnik", navodi Dobrila Petrović iz Beograda.

Dužnik mora da plati za poslove koje obavlja izvršitelj. Na primer, za sastavljanje rešenja, zaključaka, dostavljanje tih pismena, bilo poštom ili lično.

"To što je uručeno kao lično meni neka odluka, ja tu nijednu odluku nisam dobila ni pismeno ni da mi je neko lično uručio, to je sve naplaćeno", kaže Petrovićeva.

I drugi troškovi idu na teret dužnika. Recimo, ako javni izvršitelj ili poverilac angažuje kombi za selidbu, bravara, svedoke prilikom iseljenja, advokata i slično. Često su ti izdaci neopravdani, kažu upućeni.

"Među neopravdanim troškovima zaista su vrlo maštovite stavke. Prosto neki primer – za izlazak kamiona na iseljenje zaračunava negde oko 45.000 dinara po svakom izlasku, bez obzira da li je zaista rađeno nešto tog dana ili ne. Činjenica da su izvršitelji privatni preduzetnici i da mnogi od njih zarađuju stotine hiljada evra godišnje, tako da apsolutno nije tačno da su oni javni službenici koji rade po nekim fiksnim pravilima, jer da je to zaista tako, da su oni zaista pod kontrolom države i suda, onda bi imali fiksne plate, a ne u zavisnosti od toga koliko naplate za svaki slučaj", nagašava Saša Perić iz Združene akcije "Krov nad glavom".

Zaštitnik građana potvrđuje da neke radnje u izvršnom postupku nisu neophodne ili da mogu biti višestruko jeftinije. Dva puta se obraćao Ministarstvu pravde. Smatra da je nužno korigovati javnoizvršiteljsku tarifu.

"Često, na to nam se građani najviše i žale, ona je višestruko veća nego sam osnovni, glavni dug sa prispelim kamatama. Mi znamo vrlo dobro da je najveći broj onih izvršenja na komunalnim uslugama. Najčešće građani koji su dolazili u instituciju su se obraćali, jer nemaju novac da plate ni te usluge i onda kada dolazimo do toga da oni moraju da plate i nadoknadu koja je višestruko veća, oni se dovode u zaista jedan apsolutno nepovoljan položaj", tvrdi Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

U odgovoru RTS -u Ministarstvo pravde navodi pet izvršitelja koji su kažnjeni zato što su dužniku neosnovano obračunali i naplatili troškove. Četvorica su novčano kažnjena, u iznosu od 89.000 do 358.000 dinara, dok je jedan dobio tri meseca zabrane obavljanja delatnosti jer je neosnovano obračunao i naplatio dužniku 647.000 dinara.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво