Razminiravanje Medoševca, pronađenje četiri kasetne bombe

U naselju Medoševac kod Niša počelo je čišćenje od kasetnih bombi iz bombardovanja 1999. godine. Reč je o poslednjoj civilnoj lokaciji u Nišu koja nije očišćena od kasetne municije.

Već prvog dana rada demineri iz Udruženja "Stop minama" sa Pala, pronašli su na fudbalskom terenu u Medoševcu četiri kasetne bombe. Projekat je veoma složen jer se čisti površina od 12 hektara, sa skoro 300 naseljenih kuća, odmah pored vojnog aerodroma.

"Demineri moraju svako dvorište da pređu, svaki plac, svaku površinu demineri moraju da pregledaju i zato je to veoma bezbednosni rizik. Kasetne bombe su izuzetno opasne, nema pomeranje, nema neutralizacije, kako se koja pronađe mora da se uništi na licu mesta", istakao je Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Demineri će raditi svakog dana od 8 do 15 sati, a stanovništvo mora da se pridržava uputstava. Kažu da posao može da se obavi bez evakuacije ljudi.

"Ovo je neki način za koji mi smatramo da može da funkcioniše da ljudima ne sprečavamo život, a da ljudi opet budu samodisciplinovani", rekao je Radisav Živković, predsednik Udruženja "Stop minama".

Ovaj projekat naša Vlada radi u saradnji sa vladama Sjedinjenih Država i Republike Koreje.

"Od 2007. Sjedinjene Države su uložile preko 20 miliona dolara u uništavanje preostale municije u Srbiji. Nastavićemo, jer osećemo da je to naša obeveza prema građanima Srbije", naveo je Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

"Zajedno sa srpskom i američkom Vladom prošle godine smo završili ovakav projekat u Bujanovcu i zato se nadam da će i ovaj posao koji smo započeli u Nišu imati veliki uspeh", napomenuo je Đivon Sol iz Ambasade Republike Koreje.

Čišćenje kasetnih bombi u ovom naselju trebalo bi da bude završeno za mesec dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво