Srbija plaća odštetu Mališi Jevtoviću zbog torture u zatvoru

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Mališa Jevtović, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva trogodišnje devojčice Katarine Janković 2005. godine, bio žrtva torture i nečovečnog postupanja zatvorskih čuvara prema njemu, za šta je državu Srbiju proglasio odgovornom.

Sud u Strazburu naložio je državi Srbiji i da, nakon pravosnažnosti odluke, na ime nematerijalne štete Jevtoviću isplati 4.000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra, navodi se u odluci suda koja je objavljena na njegovom sajtu.

Evropski sud smatra da je Srbija odgovorna jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića u pritvoru i zatvoru, čime su prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima - o zabrani torure, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.

Sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljan u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.

U svojoj odluci, Evropski sud je utvrdio i da nadležni pravosudni organi, najpre Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu i Osnovni sud u Požarevcu, nisu sproveli efikasnu i delotvornu istragu kako bi otkrili učinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili.

Jevtović je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog brutalnog ubistva trogodišnje Katarine Janković 2005. godine, a njena majka, koja je bila u vezi sa Jevtovićem, zbog pomaganja u ovom zločinu osuđena je na 37 godina zatvora.

Kaznu zatvora sada izdržava u strogo čuvanom zatvoru Nova skela, u Padinskoj skeli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво