Sve više patoloških kockara među srednjoškolcima

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta "Batut". Poslednjih decenija beleži se rast igara na sreću, zbog čega su podaci istraživanja očekivani, rekla je za RTS dr Olivera Sbutega Filipović iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.

Pod dijagnozom patološkog kockanja u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti vodi se 700 kartona, istakla je dr Olivera Sbutega Filipović.

"U našoj zemlji se beleži porast patoloških kockara i, zbog sve većeg priliva pacijenata, u našoj bolnici je 2010. godine otvoren Centar za nehemijske zavisnosti", kaže Sbutega Filipović.

Simptomi koji ukazuju na zavisnost od kockanja vidljivi su kada osoba ne može da se odupre impulsima kockanja, bez obzira na posledice u ličnom, porodičnom, socijalnom i zdravstvenom domenu.

"Kada se jave dugovi ili, kada su u pitanju mlađi, neredovnost i popuštanje u školi", treba da posumnjamo da je bolest počela da se razvija, istakla je dr Sbutega Filipović.

Dodala je da pacijenti obično dolaze prinudno, na podsticaj porodice ili poslodavca, ali da se dešava da dođu i samoinicijativno.

"Problem je što pacijenti dođu sa razvijenom dijagnozom bolesti sa 18 godina, a to znači da su sa istom krenuli mnogo ranije. Naši podaci govore da se bolest javlja krajem osnovne odnosno početkom srednje škole", navela je Sbutega Filipović.

Ne postoji generalna procena kako izgleda pacijent koji boluje od ove bolesti, jer su njihove priče različite, kao i starosna dob, stepen obrazovanja, ekonomski status.

Patološko kockanje leči se psihoterapijskim tretmanima, koji su kombinacija kognitivno-bihevioralne i porodično-sistemske terapije, gde se pacijenti uče kako da ponovo kontrolišu svoje ponašanje.

Lečenje ukupno traje oko dve godine – prve godine pacijent dolazi sa članom porodice dva puta nedeljno, a narednih godinu dana pacijenti nastavljaju tretman u rehabilitacionim grupama.

Bolesti zavisnosti spadaju u kategoriju hroničnih bolesti koje traju čitav život, zbog čega se pacijenti uče kako da kontrolišu svoju bolest, a da žive sa njom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 24. dec 2019, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

Legitimisati kockare

Treba doneti novi Zakon o igrama na sreću i strogo kontrolisati igrače što znači legitimisati, proveriti imovno stanje i odrediti na koju sumu mogu kockati. Primera radi: ako neko zarađuje 50000.00 dinara na kocku, klađenje, loto i slično može potrošiti najviše 10% od zarade. Kad ispuni kvotu do sledećeg meseca nema pravo ni na jednu vrstu igre. Na taj način manje su šanse da neko izgubi puno a možda nešto i dobije. Kladionice bi zaradjivale manje ali sigurno dovoljno. Procenat zavisnosti bi se vremenom smanjio!
Ljudi bi bili zavisni i od posla ako postoje šanse da se puno zaradi.

(sreda, 04. dec 2019, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

Krivica

Imam kolegu koji ne izlazi iz kladionica. Kada je na poslu, celo vreme bulji u telefon i prati rezultate. Ne retko kada primi platu, polovinu odmah da u kladionicu. Sto je najgore, ima 35 godina i devojke ga ne interesuju, samo kladionica.

(utorak, 03. dec 2019, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Korist ili interes

Unistis vlastitu naciju za saku para.

(utorak, 03. dec 2019, 12:58) - Саша [neregistrovani]

Кладионице

Све врста кладионица затворити и само на стратешким местима држати отворено и то под контролом државе.Остатак се или физички забрани и санкционише физички или дигитално.Просто као пасуљ. А те форе као "лични избор" окачите мачки о реп када знамо да када су кладионице на сваком ћошку од 100 људи увек ће бити 5 који ће са тим почети из радозналости.Од тох 5 један ће уништити живот својој околини и својој породици.Исто тако увек је људи који пуше али ако пасивно гледају друге како пуше део њих ће исто почети.То је људска слабост која ђора да се штити.Само код кладионица нема дима али има социјалног карактера који се шири и нормализује тј пресликава.Још већи проблем јесте да криминалне структуре гомилу новца перу преко кладионица и тако држава помаже криминал који би требало да спречава.Бизарно и страшно.Значи ригидно забрањивање, строго кажњавање и нулта толеранција.А сви који то нормализују треба са социјално буду изоловани јер то није нормално нити ок.

(utorak, 03. dec 2019, 10:47) - kockar [neregistrovani]

dostojevski

Zašto ne napišete u članku koja vrsta kocke je u pitanju.
Nešto mi se čini da su u pitanju kladionice i klađenje na sportske rezultate.
Ili možda nije oportuno čačkati po tome jer kladionice kao i cigarete donose lep priliv u budžet.
Ovako vam je tekst ostao nedorečen. Otvoriš kinder jaje a unutra šuplje.