Muke porodice Kalifa – Kanada ih neće, u Srbiji ne žele da ostanu

Otac, majka, tri sina i nekoliko transparenata danima stoje po suncu i kiši ispred kanadske ambasade. Amran Kalifa želi da se vrati u Kanadu sa svojom porodicom, ali kako kaže, "činovnici kanadske ambasade neće ni da čuju za njegove muke i probleme". On je za njih migrant i trebalo bi da se vrati u Libiju.

Amran je rođen u Libiji. Diplomirao je arheologiju u Srbiji, radio u Kanadi i vratio se u Srbiju da završi doktorske studije. Sada ima porodicu i doktorsku titulu, ali nema posao, a više ni državu u kojoj bi mogao da nastavi život.

"Više ne znam. Zato sam ovde ispred ambasade. Želim da spasem identitet moje dece ako sam ja već svoj izgubio", kaže Kalifa.

Kalifa priča da je studirao u Srbiji devedesetih, pomagao izbeglicama iz BiH i Hrvatske, naučio srpski jezik i krenuo dalje u svet. Sa ženom koja je, kao i on Libijka, jedno dete je dobio u Libiji, a drugo dvoje u Kanadi.

"Bio sam sebičan kad sam u Kanadi odlučio da ću u Srbiji da završim doktorat. Ovde traje tri godine, a tamo šest. Izvinite, pogrešio sam, bio sam sebičan i zato sada moja deca pate", rekao je Kalifa.

Za vreme njegovih doktorskih studija u Libiji je počeo rat. Kako sam kaže tamo je bio aktivan jer je pokušavao da zaštiti arheološko nasleđe od islamskih ekstremista. Zbog toga više nije dobrodošao u svoju rodnu zemlju.

Porodica ima izbeglički status

U UNHCR-u u Srbiji kažu da su celoj porodici dali izbeglički status:

"Deca idu u školu, suprug je radio i s obzirom na to da su među porodicama kojima je dodeljen status i pravna zaštita, UNHCR im je dodeljivao i finansijsku pomoć koja se dodeljuje najugroženijim izbeglicama", kaže Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a.

Kalifa, međutim, kaže da proces integracije u Srbiji nije išao najbolje, da kursevi jezika za porodicu nisu dobro organizovani, da nisu dobili adekvatne papire, ni zdravstvene ni lične, sa kojima bi mogli da funkcionišu.

"Moja deca već četiri godine nemaju zdravstvenu zaštitu", kaže Kalifa.

Međutim, u UNHCR-u tvrde da je dovoljno da zatraže i da će adekvatne dokumente dobiti cela porodica.

"Ta porodica je na raspolaganju imala časove srpskog jezika, deca su išla u školu, otac je radio kao prevodilac, postoji organ kojem treba da se obrate za papire", rekla je Mirjana Milenkovski.

Deca ne žele da ostanu u Srbiji

Novčana pomoć UNHCR-a nije večna, poslovi na kojima je Kalifa radio sve su ređi i porodica se trenutno nalazi nezavidnoj situaciji.

Majka i najstariji sin nemaju nikakve putne isprave. Srpski pasoš ne mogu da dobiju, a izbegličke putne isprave im ne daju, tvrdi Kalifa. Zbog toga su pokušali da se vrate u Kanadu.

Kanadsko državljanstvo imaju dva sina, pa su mislili da sa povratkom neće biti problema.

Afaf Elhag Musa, Kalifina žena, kaže da se porodici i poslednje tri godine život svakodnevno pogoršava i da su deca potištena: 

"Deca ih stalno ispituju odakle su, a oni su zbunjeni. Pitaju me odakle su. Rekla sam im da je njihova zemlja Kanada. Oni su mi rekli da ne žele da ostanu u Srbiji više."

Kalifa kaže da su imali ponudu Ambasade

Njen suprug tvrdi da je konzul kanadske ambasade porodici ponudio da se dva sina sa državljanstvom vrate u Kanadu gde će im ambasada pronaći porodice u kojima bi živeli.

"Ja kao otac neću da predam svoju decu nikome. To su moja deca i ja sam odgovoran. Ja ću da branim njihova prava dok sam živ", kaže Kalifa.

U Komesarijatu za izbeglice UN kažu da bi možda najbolje bilo da se porodica integriše u srpsko društvo i tu nastavi život. 

"Možda da razmotre mogućnost da ostanu u Srbiji. Da iskoriste sve ono što im je na raspolaganju, nađu zaposlenje, nauče jezik i integrišu se u zemlju u koju su predali zahtev za azil i dobili izbeglički status", navodi Mirjana Milenkovski.

Majka kaže da bi se vratila u Libiju, da su tamo sigurni.

"Sada želim da ostanem uz svoju decu u zemlji u kojoj su rođeni. Ne mogu da nađem posao ovde. Ne govorim vaš jezik. Kako da živim ovde bez posla, hrane, kako da platim struju", pita Afifa.

Jedan od sinova, Aksel Sever kaže da bi voleo da razgovara sa ambasadorom Kanade u Srbiji. 

"Ja sam građanin Kanade. Želim da uđem u Ambasadu i pričam sa ambasadorom. Želim da ostvarim svoja prava i pobedim. Mnogo toga bih mu rekao. Pitao bih ga zašto ne želi da nam pomogne. Nije fer da ne možemo da ostvarimo naša prava", kaže Sever dok stoji na kiši ispred Ambasade.

U kanadskoj ambasadi su rekli RTS-u da zbog zakona o privatnosti ne mogu da komentarišu ovaj slučaj. Porodica Kalifa kaže da će pravdu nastaviti da traži na za njih jedinom mogućem mestu, na ulici, ispred Ambasade.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

Канађанин

Нешто се ту не поклапа, ако су му деца рођена у Канади, они аутоматски по канадском закону имају право на кандско држављанство, које могу да остваре до своје 18-те године.Родитељи на конто малолетне деце добијају привремени статус, по убрзаном поступку.Шта је тачно у питању код овог господина, то само он зна.А пошто је ту децу већ измучио и ни сами не знају где припадају боље нек се опамети и искрено поразговара са амбасадором уместо што ту прави шоу програм од своје породице.

(utorak, 03. dec 2019, 14:36) - Ivan [neregistrovani]

Nista mi nece nedostaljati

Pa samo su govorili koliko ne vole Srbiju. Ni ja nisam srećan u njoj ali ako me niko drugi ne želi- hvala ti zemljo koja me primas kakva god bila.

(utorak, 03. dec 2019, 14:29) - Nikola [neregistrovani]

@ Rade

Pa po tvojoj logici svi u Americi, Kanadi, Meksiku, Brazilu itd imaju problem identiteta, jer vecina ljudi koja zivi na prostoru tih zemalja ne vodi poreklo sa tih prostora..

Porodica Kalifa ima problem
Imaju problem sa identitetom: ne znaju šta su, deci neće da objasne da su oni ipak Libijci da je njihova zemlja otadžbina Libija da treba da su ponosni.Ništa bolje nije ni sa nekm našim građanima koji bi i roditelje prodali za parče Amerike, a tamo žive bednije nego u svojoj otadžbini.

(utorak, 03. dec 2019, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Doktor

Doktor je titula, i nije vezana iskljucivo za medicinu. Lekar je zvanje na koje vi mislite a doktor je titula preuzeta iz latinskog i koristi se i u oblasti prava npr.

(utorak, 03. dec 2019, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Не Србија

Идите ви лепо негде другде. Нисте за Србију.

(utorak, 03. dec 2019, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

Paradoks

On je zavrsio doktorske studije arheologije, nije on doktor(ljekar) na kojeg ti mislis.

(utorak, 03. dec 2019, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

не

Не може то тако. Родили сте двоје деце у Канади и сада би да идете сви. Овако би пола исламског света да нађе живот у земљама изобиља.

(utorak, 03. dec 2019, 12:14) - Rade [neregistrovani]

Porodica Kalifa ima problem

Imaju problem sa identitetom: ne znaju šta su, deci neće da objasne da su oni ipak Libijci da je njihova zemlja otadžbina Libija da treba da su ponosni.Ništa bolje nije ni sa nekm našim građanima koji bi i roditelje prodali za parče Amerike, a tamo žive bednije nego u svojoj otadžbini.

(utorak, 03. dec 2019, 11:38) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

УНХЦР

Da nije ove institucije ne bi bilo ni "migracija". Placaju migrantima placaju i zemlji koja ih primi. To znam sigurno. Kada su osamdesetih Haicani bezali u Dominikansku Republiku HNHCR je Dominikancima davao po dva dolara na dan za svaku osobu koju prime. Objavljeno je tada u novinama. To je izazvalo buru jer prosecni Dominikanac nije imao dva dolara na dan.

(utorak, 03. dec 2019, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Браво

Баш сте то лепо смислили. Право у Канаду. Има један проблем. Канада вас не жели. Србија је ваша најбоља опција.