Pašalić: U manjim sredinama kriju decu s invaliditetom

Stav prema osobama sa invaliditetom zavisi od mesta do mesta i tamo gde postoji empatija nema problema, međutim i danas postoje mesta u kojima se deca sa invaliditetom kriju od drugih, rekao je u Skupštini zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić je istakao da je tokom posete gradovima širom Srbije shvatio da položaj osoba sa invaliditetom zavisi od lokalnog stava.

"Ako ima empatije onda problema nema. Međutim, ako nema razumevanja onda problemi idu do toga ljudi osobe s invaliditetom kriju, čak i decu", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je rekao da je njegova obaveza da prati ovakve situacije i da u budućnosti rešava takve probleme.

"Zakoni su dobri ali praksa ih ne prati na odgovorajući način", rekao je Pašalić, dodajući da se osobe sa invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima suočavaju sa brojnim preprekama koje im onemogućavaju kretanje.

U toku prethodnih deset godina, osobe sa invaliditetom obratile su se zaštitniku građana 2.187 puta, naveo je Pašalić.

"Dolazimo gde god nas pozovete i ovom prilikom naglašavam da Srbija štiti sve svoje građane", rekao je Pašalić u Skupštini grada Beograda uoči obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić je rekao i da je važno pitanje koje se postavlja pred svake izbore, kako da se omogući osobama sa invaliditetom da ravnopravno glasaju.

"Građani sa invaliditetom suočavaju se sa raznim fizičkim i informacionim problemima prilikom glasanja. Oni treba da ravnopravno učestvuju na izborima i da iskažu svoju volju i zato pozivam sve da im omoguće to", rekao je Pašalić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво