Pašalić: U manjim sredinama kriju decu s invaliditetom

Stav prema osobama sa invaliditetom zavisi od mesta do mesta i tamo gde postoji empatija nema problema, međutim i danas postoje mesta u kojima se deca sa invaliditetom kriju od drugih, rekao je u Skupštini zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić je istakao da je tokom posete gradovima širom Srbije shvatio da položaj osoba sa invaliditetom zavisi od lokalnog stava.

"Ako ima empatije onda problema nema. Međutim, ako nema razumevanja onda problemi idu do toga ljudi osobe s invaliditetom kriju, čak i decu", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je rekao da je njegova obaveza da prati ovakve situacije i da u budućnosti rešava takve probleme.

"Zakoni su dobri ali praksa ih ne prati na odgovorajući način", rekao je Pašalić, dodajući da se osobe sa invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima suočavaju sa brojnim preprekama koje im onemogućavaju kretanje.

U toku prethodnih deset godina, osobe sa invaliditetom obratile su se zaštitniku građana 2.187 puta, naveo je Pašalić.

"Dolazimo gde god nas pozovete i ovom prilikom naglašavam da Srbija štiti sve svoje građane", rekao je Pašalić u Skupštini grada Beograda uoči obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić je rekao i da je važno pitanje koje se postavlja pred svake izbore, kako da se omogući osobama sa invaliditetom da ravnopravno glasaju.

"Građani sa invaliditetom suočavaju se sa raznim fizičkim i informacionim problemima prilikom glasanja. Oni treba da ravnopravno učestvuju na izborima i da iskažu svoju volju i zato pozivam sve da im omoguće to", rekao je Pašalić.

broj komentara 0 pošalji komentar