Helikopteri Mi-35M stigli u Srbiju

Novi helikopteri Mi-35M za Vojsku Srbije stigli su na aerodrom u Batajnici, preneo je "Sputnjik". Prema podacima sajta "Flajt radar", sleteo je transportni avion An-124 koji je pošao iz Rostova na Donu i leteo je preko Crnog mora i Bugarske.

Ranije je najavljeno da će Srbija preuzeti četiri helikoptera Mi-35M od Ruske Federacije. 

Ministar Aleksandar Vulin je u avgustu prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M, koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

Te letelice predstavljaju veliku razliku u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala. To se pre svega ogleda u opremi helikoptera i prelasku sa analognog na digitalno. 

Helikopteri će moći da budu upotrebljeni u borbi u dnevnim i noćnim uslovima, kao i u složenim meteorološkim uslovima. 

Helikopter Mi-35M je oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kabina i piloti su zaštićeni.

Uz ovaj helikopter piloti će moći da dejstvuju na većim daljinama jer raspolaže termovizijom, televizijom, a opremljen je i naočarima za noćno letenje.

Prvenstveno je namenjen za protivoklopnu borbu, ali je osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudi, tereta i izviđanje iz vazduha.

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnoj užadi ili sajlama.

Bogata oprema

Posada helikoptera, pilot i pilot operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica ima oklop koji štiti posadu i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.

Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M ima poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво