Helikopteri Mi-35M stigli u Srbiju

Novi helikopteri Mi-35M za Vojsku Srbije stigli su na aerodrom u Batajnici, preneo je "Sputnjik". Prema podacima sajta "Flajt radar", sleteo je transportni avion An-124 koji je pošao iz Rostova na Donu i leteo je preko Crnog mora i Bugarske.

Ranije je najavljeno da će Srbija preuzeti četiri helikoptera Mi-35M od Ruske Federacije. 

Ministar Aleksandar Vulin je u avgustu prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M, koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

Te letelice predstavljaju veliku razliku u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala. To se pre svega ogleda u opremi helikoptera i prelasku sa analognog na digitalno. 

Helikopteri će moći da budu upotrebljeni u borbi u dnevnim i noćnim uslovima, kao i u složenim meteorološkim uslovima. 

Helikopter Mi-35M je oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kabina i piloti su zaštićeni.

Uz ovaj helikopter piloti će moći da dejstvuju na većim daljinama jer raspolaže termovizijom, televizijom, a opremljen je i naočarima za noćno letenje.

Prvenstveno je namenjen za protivoklopnu borbu, ali je osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudi, tereta i izviđanje iz vazduha.

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnoj užadi ili sajlama.

Bogata oprema

Posada helikoptera, pilot i pilot operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica ima oklop koji štiti posadu i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.

Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M ima poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

Pretplata

Ljudi to je sve normalno, normalno je da predsednik nabavlja vojnu opremu, radi na poboljsanju standarda i svemu ostalom, treba da se bori protiv kriminala i korupcije to mu je posao koji bas ne obavlja dobro a placen je za to jako dobro iz nasih dzepova i ako nastavi da kuka kako puno radi, nek da otkaz pa mozemo zaposliti drugog koji ce raditi bolje za nas, za nase pare mozemo da biramo.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 22:51) - Milos [neregistrovani]

Nasa Srbija

Toliko su mi postale normalne ove nabavke modernog naoruzanja da vise i nisu eksluzivne vesti, kao i autoputevi, nove fabrike, povlacenje priznanja Kosova kao drzave itd.

Mozda ova vlast nije idealna, ali posle njih ce nesto i ostati...

(ponedeljak, 02. dec 2019, 20:51) - Salloo [neregistrovani]

Bravo predsedniče.

Svaka čast.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

sjajna vest

podrska predsedniku Vucicu i nasoj vojsci samo jako !

(ponedeljak, 02. dec 2019, 17:20) - Dule Prizrenac [neregistrovani]

Sjajno

Cestitke nasoj Vojsci i da nas u miru sluze....

(ponedeljak, 02. dec 2019, 16:56) - Огњен [neregistrovani]

Ми-35М

Још један гарант стабилности и чувар суверене границе Р. Србије. Хеликоптери су стигли, а надам се да ће бити и довољно пилота да лете на њима ...

(ponedeljak, 02. dec 2019, 16:54) - Slobodan [neregistrovani]

Svaka Cast...

Samo napred, jaka vojska, osiguran mir...

(ponedeljak, 02. dec 2019, 16:51) - pravoslavac [neregistrovani]

sto bi tebe

Vise obradovalo nego dolazak ovih helikoptera

(ponedeljak, 02. dec 2019, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

@A sad...

...kome...i sta mislis zasto su NATO drzave dozvolile preletanje transportnog aviona ili...sta mislis?

(ponedeljak, 02. dec 2019, 16:40) - Dragojolo [neregistrovani]

@A sad

Kakve sankcije,o cemu ti to,mora da si se tek probudio?