Žitelji Idvora čuvaju sećanje na Pupina

Žitelji Idvora i Fondacija "Mladen Selak" već četiri decenije organiziju surete naučnika, privrednika, inovatora i mladih talenata koji čuvaju sećanje na Mihajla Pupina. Za sve ono što je uradila tokom protekle četiri decenije, Fondaciji su pripale nagrade Privredne komore Srbije i Svetske organizacije pronalazača iz Moskve.

Privredna komora Srbije posebnu pažnju posvećuje mladima, podstiče njihovo obrazovanje, nastupe na stranim takmičenjima. A kako je i Fondacija "Mladen Selak" posvećena istim ciljevima, otuda i Jubilarna nagrada Privredne komore Srbije Fondaciji za četiri decenije Sureta u Idvoru.

Nermina Ljubović, direktor direktorata u Privrednoj komori Srbije kaže da od 40 godina, čak 18 susreta je bilo ogranizovano u okviru komorskog sistema Srbije.

"Privredna komora Srbije i Fondacija sarađuju na istom poslu i posvećene su mladima, inovacijskom pokretu i unapređenju inovativnosti i svih onih rešenja koja će sutra biti primenljiva u privredi Srbije", kaže Ljubovićeva.

Za jubilej, stiglo je priznanje i Svetske organizacije pronalazača iz Moskve. Oba priznanja govore da je inovacijski pokret bio i ostao na dobrom putu.

Milan Božić, predsednik Fondacije "Mladen Selak" kaže da je bilo puno i problema, ali su ipak uspeli da napravei jednu veliku stvar.

"Uspeli smo da opstanemo 40 godina u borbi za afirmaciju inovacijskog pokreta i primeni inovacija u proizvodnji, boreći se za Pupinov sistem vrednosti i njegov način privrednog razvoja putem u inovacijsko društvo", kaže Božić.

Planova za saradnju ima još.

"Planiramo još čvršće povezivanje sa Fondacijom i organizovanje niza zajedničkih aktivnosti čiji će fokus biti upravo razvoj inovativnosti", kaže Nermina Ljubović.

"Možemo ponoviti, recimo da održimo te oktobarske susrete iduće godine u Komori i da se malo animiraju i resorna ministarstva i drugi društveni subjekti", kaže Božić.

Pupin je probleme ekonomije rešavao znanjem i inovacijama, pa bi to trebalo, smatraju profesori, inženjeri i privrednici, da bude model i današnjeg sitema vrednosti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. dec 2019, 08:32) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Pupin

je bio veliki Srbin. Dokazao je da je Banat istorijski (zemlja despota Djuradja Brankovica) i etnicki srpski pa je zato usao u sastav Kraljevine Srbije. Kasnije je kralj Aleksandar kada se zenio Mariojom deo Banata dao Rumuniji. Voleo bih da fondacija siri istinu o ovome. Zasto? Pre nekoliko meseci sam posetio Pupinovu rodnu kucu i devojcica koja mi je pokazala sve vreme je pominjala neke "Vojvodjane". Veliki je naucnik dokazao da je Banat srpki a sto godina kasnije njegova zemljakinja me ubedjuje da nije bio u pravu? Strasno. Nesto je krenulo naopako. Prokleti komunizam i diktatura mediokriteta!