Razvojni put Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici obeležava 100 godina rada. To je jedina škola na Kosovu i Metohiji koja nije prekidala nastavu od osnivanja. Danas Gimnaziju pohađa više od 250 učenika na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru.

Od dana osnivanja pa sve do danas imala je Gimnazija misiju da stvori obrazovane ljude koji će pokrenuti mnoge događaje u Kosovskoj Mitrovici. Osnovana je ukazom regenta Aleksandra.

Slobodan Mihajlović, direktor Gimnazije kaže da je ustanova dobila dozvolu za rad 1915. godine, ali je posle izvršenih priprema počela da radi 1. decembra 1919. godine.

U poslednjih deset godina učenici Gimnazije beležili su uspehe i prva mesta na književnoj olimpijadii, na takmičenjima u matematici i drugim prirodnim naukama, na sportskim manifestacijama.

"Mislim da naši uspesi sami dovoljno govore i da te medalje koje je samo moja generacija napravila na republičkim takmičenjima, govore kakva smo generacija i kakva smo škola", kaže Mihailo Radičević, svršeni gimnazijalac.

Posle sukoba 1999. godine, Gimnazija je iz južnog izmeštena u severni deo Kosovske Mitrovice, u zgradu sa sedam obrazovnih ustanova. Korišćenje istog objekta sa drugim školama i fakultetima gimnazijalci ne vide kao nedostatak.

"Prednost ove škole je u tome što delimo prostor sa fakultetski obrazovanim ljudima, što ćemo mi jednoga dana da studiramo i što možemo na neki način da ih pitamo i upoznamo se sa njima - da nam oni objasne kako sve to funkcioniše", kaže Aleksandra Stojiljković, učenica.

"Čak i kada su najgori uslovi imamo motiv, deca su uvek inspiracija, daju nešto novo, nihova pozitivna energija i nas motiviše da radimo", kaže Biljana Dobrić, profesor engleskog jezika.

U 100 godina postojanja Gimnazija je sarađivala sa drugim gimnazijama u Srbiji.

"Saradnja i moje gimnazije i ostalih je višestruka, počevši od razmene iskustava, pa preko raznih susratenja kako učenika tako i zaposlenih", kaže Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

Kroz Gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici prošlo je više od 16.000 đaka.

broj komentara 0 pošalji komentar