Sve više migranata u Srbiji, problem prave oni koji ne žele u prihvatne centre

Od početka novembra povećan je broj migranata u opštinama i gradovima u blizini srpsko-mađarske granice. Samo prošlog meseca više od 2.000 migranata sprečeno je da ilegalno uđe u Mađarsku, što je i najviše zabeleženih pokušaja prelazaka u jednom mesecu.

Zbog pojave migranata u centru grada u Kanjiži je posle tri godine aktiviran štab za vanredne situacije. Povećan je i broj grupa migranata koje se kreću u Subotici, po napuštenim salašima i šumama u blizini srpsko-mađarske granice.

Centar u Preševu prethodnih godinu dana prihvatao je samo urgentne slučajeve. Sada je tamo prebačen deo migranata sa severa zemlje.

Migrantima je Srbija usputna stanica pa ne žele zadržavanje i probleme s policijom. U centrima za prihvat primenjuje se kućni red. U Vranju je tako, u prethodne dve godine, prijavljen samo jedan incident s lokalnim stanovništvom.

"Kasnije se ispostavilo da nije ni bio incident, međutim, mi smo hitno reagovali u dogovoru s MUP-om, s lokalnom samoupravom i Komeserijat i svi ovde delimično smo pojačali kontrolu izalazaka migranata u grad i to je trajalao sve dok se situacija nije normalizovala", ukazuje Goran Ćirković iz Prihvatnog centra za tražioce azila u Vranju.

Problem prave oni koji ne žele prihvat 

Prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije u Centrima za prihvat tražilaca azila širom Srbije smešteno je 4.300 migranata. Iako ima mesta za njih 6.000, nekoliko stotina ih je van centara.

"U centrima ima problema redovno, ali su problem oni koji ne žele prihvat u centrima. Žive u nekontrolisanim uslovima i stvaraju i nekad velike probleme s domicijalnim stanovništvom, dakle to je problem", navodi Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

Kada je reč o migrantima koji nisu podneli zahtev za azil i koji nisu registrovni, tu nadležnost Komeserijata za izbeglice i migracije prestaje.

Za sprečavanje nelegalnih prelazaka granice, registrovanje stranaca odnosno migranata, ali i zaštitu građana i njihove imovine, nadležna je policija. Na zahtev da nam obezbede sagovornika na tu temu – nismo dobili odgovor.

broj komentara 15 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. dec 2019, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Sve koji nece,

pravac nazad u Siriju, kao u Švajcarskoj, pa ti slobodno nemoj da hoćeš, i hvala ti što nećeš.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 08:18) - Markovljev [neregistrovani]

Gde je Policija?

Kao prvo, problem je što rešavamo pitanje izbeglica u Kanjiži koja je izlazna stanica za "izbeglice". Pišem u navodnicima jer je svakome jasno da se ne radi o izbeglicama vec o ekonomskim migrantima koji su na volšeban način ušli u Srbiju, prošli je celu do Kanjiže a naša Policija ne reaguje, kao da se radi o turistima koji imaju sva potrebna dokumenta pa se malo šetaju po Srbiji. Znate li koliko je registrovanih izbeglica u Češkoj? 128 i slovima stodvadesetosam a Češka je neuporedivo bogatija da može da izdržava i prihvatne centre i deli patike i jakne. Nece, jer imaju pravnu državu i Policija radi svoj posao a ono što udje u Češku se momentalno i vraća odakle je došlo. Ne možemo da se pobrinemo o svoju sirotinju a za šaku Eura činimo uslugu EU i punimo Srbiju problemom za budućnost. Običan čovek ne može bez dokumenata ni iz sela u selo a ovi kao da imaju Garantno pismo da ih puštamo u zemlju i gostimo.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 08:17) - anonymous [neregistrovani]

Илегални прелазак државне границе

Проблем праве сви који илегално прелазе државну границу. Војска и полиција не раде свој посао, не брне земљу.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 01:44) - Kapitalista [neregistrovani]

odgovor

Ozbiljna pomoc ti treba... A ne pitas zasto ne beze u bogate arapske i muslimanske drzave??? Druze, komunizam ti je umro i vise nikada nece vratiti.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 01:42) - miami bgd [neregistrovani]

Zna se ko je kriv

Namerno ih ovi pustaju u Srbiju. Nece da budi kao pametni Madjari. Prave nam ulice opasne.

(nedelja, 01. dec 2019, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Vasko, a zašto Srbi hrle u EU, a ne u Rusiju?

Bogati hrišćani su i započeli ovo, a obogatili su se od nafte i izazivanjem krizâ po svetu.
To što rade bogate muslimanske zemlje nije ok,ali nije im zamjerati jer im je rat praktično u dvorištu!
Kad bi se zaratilo u tim bogatim državama Bl. Istoka...i Evropa bi odma bila na kolenima i sve bi otišlo do vraga.
Evropa je svjesna da je kriva i prihvata migrante.
Da je napadnuta Rusija, Rusi bi bežali u EU na isti način. Pogledajte Ukrajince, Gruzine...
Puna ih Evropa! A hriscantvo u EU je samo na papiru još od prije 17 vijekova. Zbog profita su ga i prihvatili...

(nedelja, 01. dec 2019, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

Biće problema u budućem vremenu !

"Ne zele u prihvatne centre" ? Znači oni ne poštuju zakon Srbije , a nadlezni ne primenjuju zakon ! Ne mogu oni tako ne kontrolisano da se kreću po Srbiju i prave probleme ,i praviće ih još vise ..... ! A pitanje je dali uopšte ima mesta u centre za veliki broj migranata !

(nedelja, 01. dec 2019, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

Занимљиво да ни опозиција

Ни ова наша бајна, богом дана про Европска опозиција, не прича баш много о мигрантима, иако би било лако скупити поене на рачун илегалне имиграције и исламске окупације Србије. Шта нам то говори ?

(nedelja, 01. dec 2019, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Srbija nije zemlja da prima druge emigrante,

vec da zadrzi svoje ljude da ne odu u emigraciju!Gospodine Vucicu, ovo je veliki problem!
Srbija je mala i ne moze da apsorbuje, niti da prihvati ove ljude.
Za sve ostalo: putevi, radna mesta, obnova privrede i industrije...skidam vam kapu, ali za ovo sta se radi sa ovim emigrantima koji prolaze u Srbiju "kao kroz puter" i dosta nkih dobijaju azil, nemate ni promil moje podrske! Gospodin Orban, vas kolega i prijatelj, je zastio Madjarsku, a sta mi cekamo!?

(nedelja, 01. dec 2019, 22:08) - juzna pruga [neregistrovani]

vidicemo

za nekoliko godina dali su samo u prolazu ali kada shvatimo da je istina drugacija onda je kasno