Sezona svinjokolja – nekad i sad

Vreme svinjokolja ranije se poklapalo sa danima državnog praznika. Sezona je počinjala oko 29. novembra, a u mnogim krajevima Srbije ta praksa se zadržala do danas. Nekad se podrazumevala pomoć komšija u tom poslu, ali sada se kalendar svinjokolja prilagođava slobodnim terminima mesara.

Savete mladog požeškog mesara Miladina Jerotijevića poštuju i stariji, koji decenijama pripremaju mesne prerađevine. Tokom sezone svinjokolja, on tim poslom putuje širom Zapadne Srbije, pa i preko granice – u Republiku Srpsku.

"Ovaj posao rade ljudi po selu. Stariji narod je znao lepo, pedantno to da uradi, s tim što je ostajao mnogo duže. Ostajali su od jutra do mraka, a mi profesionalci ostajemo dosta kraće i to je to. Malo veće iskorišćenje mesa", napominje Jerotijević.

Miladin kaže da se, za razliku od nekadašnjeg načina, danas svinje usmrćuju trenutno, na humani način.

Mnogi domaćini nemaju poverenja u industrijsko meso, već mesecima gaje životinje i na taj način sami proizvedu zdravu hranu, a deo toga pošalju porodici i prijateljima u inostranstvo.

Jugoslav Jerotijević, penzioner iz Belgije, kaže da ljudi ne znaju šta je dobar doručak, a šta nije.

Jagodi i Jugoslavu putevi su se ukrstili u Belgiji pre više od tri decenije.

Ona ne zna da li se u Poljskoj još zadržala ta tradicija, ali zato ne propušta svinjokolj u Srbiji.

"Isto se 'klelo' na ovaj način. Dolazio čovek, 'kleo', klao, 'klau' i ja posle to sve lepo sečem na komade i malo se ostavljalo za sebi, a sve drugo se prodavalo", kaže Jagoda.

U srpskim domaćinstvima to je mesna zimnica za porodicu i goste, a za mesare i one koji su im asistenti u poslu prilika da ostvare dodatni prihod.

"Pa, nažalost, malo ima profesionalaca. Što se tiče zarade, može da se živi, ali da se živi od ovoga ništa specijalno, kao i svaki posao u Srbiji", ističe Miladin.

Jordan Nikolić, pomoćni radnik u mesari, napominje da ljudi moraju da rade bilo šta, bilo svinjokolj, bilo neki drugi posao.

Od spretnosti i brzine majstora zavisi da li će, pretposlednjeg dana u novembru, uspeti da stigne i u drugo domaćinstvo, udaljeno više od stotinu kilometara.

"Nije uvek, ali danas se pogodilo da bude 29. novembar, a inače nekad bude pre, nekad bude kasnije. Lepa atmosfera, lepo druženje i to je to, samo nam još fali da sneg da bude potpuna atmosfera", priča Goran Đokić iz Glumča.

Svinjokolj je za neke samo zanimljiv običaj, za druge priprema da se lakše prebrodi zima, ali i jedni i drugi smatraju da su pršuta, slanina i čvarci ukusniji od proizvoda koje kupuju u trgovinama.

To priznaju i mesari, ali ipak skreću pažnju da obavezno treba pregledati meso da se proveri da li je zaraženo trihinelom.

broj komentara 0 pošalji komentar