Kakvu poruku šalju oštrije kazne za počinioce najtežih krivičnih dela

Od 1. decembra učinioci najtežih krivičnih dela biće osuđeni na doživotnu kaznu zatvora – to, između ostalog, propisuje izmenjen Krivični zakonik. Stižu i strože sankcije za povratnike, dilere i nasilnike. RTS je proveravao da li su sudije i tužioci spremni za oštrije propise.

Ubica deteta, počinilac obljube nad nemoćnim licem ili detetom sa smrtnim ishodom – biće osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta. Pre tri godine to je tražio otac Tijane Jurić, petnaestogodišnje ubijene devojčice.

"Isto tako smo mi kao porodice osuđeni na doživotnu kaznu zatvora. I mi tu kaznu služimo na jedan veoma težak način i vi morate da budete isto tako odgovorni da ti ljudi koji nam tako nemilosrdno ubijaju decu nemaju pravo da to ponove", rekao je Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić". 

A za povratnike su pooštrene kazne. Tako će učinilac svaki naredni put biti kažnjen zatvorskom kaznom ne kraćom od polovine zaprećene kazne.

Na primer, ako je zaprećena kazna pet godina zatvora, nasilnik će biti osuđen na najmanje dve i po, bez mogućnosti ublažavanja. Sudije i tužioci spremno dočekuju oštrije propise.

"Izricanje kazni, gde je pored postojećih uvedeno i izražavanje srazmernosti i pravičnosti kao svrha izricanja krivične sankcije, u odnosu na delo koje je izvršeno i posledicu dela. Tako da će sudije imati u vidu sada i proširenu svrhu kažnjavanja", navela je sudija Ivana Josifović.

"Što se tiče dokaza, prikupljanja dokaza, mi očekujemo izmene Zakona o krivičnom postupku koje će definisati rukovodeću poziciju tužilaštva u odnosu na policiju, policija je izvršni organ", ističe predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović.

Veće kazne i za dilovanje droge 

Veće kazne čekaju i uzgajivače opijuma, dilere, a posebno one koji pokušavaju da drogu prodaju deci oko škola, kafića – njima preti od pet do 15 godina zatvora.

"Hoćemo da pošaljemo poruku da se dilovanje narkotika ne isplati. Pomoći ćemo da oni koji se bave ovakvom vrstom kriminala ne budu olako procesuirani, olako kažnjeni i ne budu u prilici da se za kratko vreme ponovo nađu na ulicama da truju našu decu", poručio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. 

"Ovakva kaznena politika mora da dâ brze efekte, iz prostog razloga što se onaj ko profesionalno vrši krivična dela, on ih u nizu vrši veoma brzo, tako da idemo dotle da merimo efekte već za šest meseci", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

Izmenama Krivičnog zakonika predviđene su strože kazne za nasilje na sportskim priredbama, na aerodromu, u avionu ili u pomorskom saobraćaju. A uvedeno je i novo krivično delo – napad na advokate.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво