Vernici obilaze svetinje u dane božićnog posta

Početak božićnog posta za pravoslavne hrišćane obeležio je odlazak na bogosluženja. Verujući se tokom četrdesetodnevnog posta pripremaju za svečarenje rođenja Isusa Hrista. Narod kaže da nije težak kao uskršnji, jer je kraći nedelju dana. Dozvoljava se u ishrani i češća upotreba ulja i ribe. Vernici pohode svetinje u eparhijama Srpske pravoslavne crkve.

U manastirima u Srbiji dan protiče u molitvama. Srednjovekovnu zadužbinu Nemanjića udno Radočele, koja je oličenje kulture našeg naroda i njegov prozor u svet, pohode verujući.

"Prvenstveno stvar posta nije u hrani, nego uopšte u preobraženju celog čoveka. Da se dakle posti i očima i sluhom i umom samim", kaže dr Tihon Rakićević, teolog i iguman manastira Studenica.

Posle Studenice, koja je među najlepšim srpskim manastirima raškog stila i prvi spomenik sa natpisima na srpskom jeziku, mnogobrojni hodočasnici pohodiće i druge svetinje.

"Gračanicu, Ljevišku, Dečane, Zočište. Mi smo moja grupa svi pod utiscima, ovo nam je drugi put. Rekli su nam kada smo išli prvi put samo se vraćamo Kosovu i Metohiju i svaki sledeći put doživećemo drugačije kao da smo prvi put", kaže Jelena Knežević iz Banjaluke.

"Kada dođete u Visoke Dečane i čujete taj poj monaha i njihove glasove koji se penju uz zidove Dečana, ja mislim da se prosto anđeli spuštaju na zemlju", kaže Dragana Đorđević, pedagog iz Kladova.

I u drugim svetinjma raško-prizrenske eparhije monahinje i monasi koji će dane božićnog posta provoditi u produženim molitvama i obraćanju svetiteljima, radovaće se dolascima raseljenih i hodočasnicima.

broj komentara 0 pošalji komentar