Koliko su deca zaista bezbedna u školama

Pitanje bezbednosti dece u školama, javnost, a pre svega roditelji postavljaju danima nakon događaja u Velikoj Plani, kada je naoružani napadač upao na školski čas. Da li škole mogu same da zaštite svu decu, istraživale su naše ekipe iz Smedereva i Čačka.

Pristup osnovnim i srednjim školama, nažalost, nemaju samo učenici i zaposleni.

Tehnologije poput video-nadzora, kao i sistem dežurstva učenika i profesora, pokazao se kao nedovoljan za bezbednost učenika. Nemaju sve škole u Srbiji školskog policajca, a one koje ih imaju, smatraju da je potrebno još službenika. U Moravičkom okrugu, bezbednost učenika je prioritet.

Na teritoriji grada Čačka, nalazi se šest škola. Tri policijska službenika, dežuraju u po dve.

"Svakako je jasno da to nije dovoljno za neko preventivno delovanje u školama, tako da akcenat mora da se stavi prevashodno na dobro organizovano, odgovorno i profesinalno dežurstvo nastavnika u školama, ali i pomoćnog, tehničkog osoblja, na video-nadzor i svakako na dobru saradnju škola sa policijskim upravama", rekla je Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave u Čačku.

Događaji poput nedavnog u Velikoj Plani, kada je samo brzom reakcijom profesora Slavoljuba Stojadinovića sprečena tragedija, velika je opomena nadležnim institucijama.

"Bezbednost u školama podrazumeva mnogo toga. Ova situacija nas je naučila da je škola odgovorna do jednog trenutka, a nakon toga, u to moraju da se uključe i druge institucije. Mi možemo da pojačamo dežurstva nastavnika, dežurstva pomoćnih radnika, ali se u ovoj situaciji to pokazalo kao nedovoljno", navela je Aleksandra Ilić, direktorka Ekonomsko-ugostiteljske škole u Velikoj Plani.

U školama kažu da su deca od momenta kada pređu prag školskog dvorišta njihova odgovornost, ali svesni su da ne mogu sami da obezbede visok stepen bezbednosti.

"Ja moram da kažem da je ponekad i verbalno nasilje koje se desi i recimo nasilje koje nad učenicima vrši roditelj drugog učenika, situacija u kojoj ne umeju nastavnici da se najbolje snađu jer, zapravo, nisu profesionalno obučeni za takve situacije, i to jesu situacije koje nam kazuju koliko bi bilo značajno prisustvo školskih policajaca u svim školama, pa će verovatno država u jednom trenutku i o tome razmisliti", istakla je Parezanovićeva.

Preduzimanje odgovarajućih preventivnih mera i konkretan bezbednosni plan su ključni, kako bi škole konačno postale bezbedno mesto, i za učenike i za zaposlene.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. nov 2019, 19:47) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Mracni komunizam

U onom socijalistickom drustvu ili kako ga danas mnogi nazivaju mracnim komunizmom , ovakav naslov je bio nezamisliv.
Ako su djeca igdje bila bezbjedna onda je to bilo za vrjeme boravka u skoli.

KRAJ.