PKS dodelila nagrade za najbolje doktorske disertacije

Privredna komora Srbije dodelila je tradicionalnu godišnju nagradu za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2017/2018. godini, a ove godine žiri sačinjen od univerzitetskih profesora ravnopravno je nagradio 11 disertacija od 25 koliko ih je konkurisalo.

Radovi koji su konkurisali za nagradu PKS-a su iz oblasti medicine, mašinstva, elektrotehnike, tehničkih nauka, saobraćaja, telekomunikacija, građevinarstva, arhitekture, ekonomije, turizma, farmacije, dramskih i primenjenih umetnosti, a jedan od osnovnih kriterijuma pri ocenjivanju radova bio je primenljivost u privredi i ekonomičnost datog rešenja.

Plakete i nagrade uručili su ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor sektora PKS-a Miloš Jelić i, kao predstavnik žirija, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Đuričin.

Ministar Šarčević rekao je da radovi koji su nagrađeni čine veliku dobit za razvoj privrede zemlje.

Govoreći o planovima države za ulaganja u nauku, ministar je podsetio da je pri kraju izgradnja naučnog parka u Novom Sadu, kao i Nišu, a da će uskoro početi i izgradnja takvog parka u Čačku.

"To će sa beogradskim činiti zajednicu naučno-tehnoloških parkova Srbije", istakao je Šarčević i dodao da se rade i određeni novi kampusi pri fakultetima.

Prema njegovim rečima, to su sve dobre poruke za mlade naučnike, jer se naučnicima šalje poruka da su poželjni u zemlji i da za njih ima prostora, a to će doprineti "da srpska nauka dobije na kvalitetu".

"Cilj nam je dolazak što više kompanija koje imaju razvojne centre, gde su plate visoke i gde će mladi ljudi moći da rade pod dobrim uslovima i da razvijaju svoje talente", naveo je ministar, dodajući da se kapaciteti nauke u Srbiji povećavaju.

Miloš Jelić je rekao da PKS već 50 godina zaredom dodeljuje te nagrade sa najboljom namerom da podrže mlade, inovativne i one koji donose nešto što je u interesu privrede i šire zajednice.

"Žiri je osećajući potrebe privrede dao naglasak ka industriji, razvojnim tehnologijama, ostale su tu i društveno-ekonomske sfere, ali svakako nekakve proizvodne, nove tehnologije obeležile su radove nagrađenih", dodao je Jelić.

Profesor Đuričin je naveo da su se u žiriju rukovodili načelom da afirmišu sve ono što je najbolje i što je korisno za državu.

"PKS ima dobar pravilnik, ona nagrađuje ne samo izvrsnost u nauci, već i primenjivost izuzetnih rešenja, drugim rečima ocenjuje i nagrađuje relevantnost", rekao je Đuričin.

Kako je naveo, bez nauke i obrazovanja, istraživanja i razvoja i vizije države koja stoji iza toga ništa pozitivno se ne može desiti.

Nagrađeni su Jelena Dragaš, Nenad Kolarević, Mileta Žarković, Snežana Dabić, Vladana Marković, Milan Tešić, Bojan Stojadinović, Marko Marinković, Sonja Josipović, koji su svoje doktorske disertacije branili na fakultetima Univerziteta u Beogradu, kao i Ivana Mitrović koja je to učinila na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, odnosno Marko Mančić na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

U ime nagrađenih doktora obratio se Marko Mančić koji je istakao da je velika čast što su odabrani da prime ove nagrade i dodao da PKS prepoznaje značaj naučnog, tehnološkog i društvenog razvoja, ali i razvoj inovacija i tehnologije za razvoj društva i privrede Srbije.

"Verujem da ovo nije kraj, već jedna tačka u našim karijerama i da će ovo biti podstrek i dodatna motivacija da se i dalje bavimo naučnoistraživačkim radom i da težimo ka izvrsnosti, relevantnosti rezultata i postizanju naučnoistraživačkih rezultata koji stvarno mogu da daju doprinos privredi i društvu", zaključio je Mančić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво