Pozivi istraživačima – više od tri miliona evra za projekte u Srbiji

Fond za nauku raspisao je dva programa za istraživačke projekte u Srbiji – Program za veštačku inteligenciju i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom. Premijerka Ana Brnabić je tokom posete Fondu naglasila da su pozivi koji su raspisani strateški važni za Srbiju.

Budžet za Program veštačke inteligencije je 2,4 miliona evra, svaki projekat maksimalno može da dobije po 200.000 evra. Zatvaranje poziva je 31. januara.

Budžet za program saradnje sa dijasporom je 800.000 evra, a program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra.

Direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Ljubičić kaže da evaluaciju projekata koji će dobiti sredstva rade 623 međunarodna eksperta.

Naglasila je da će program za saradnju sa dijasporom biti otvoren dok se sredstva ne potroše.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da su pozivi koje je raspisao Fond za nauku strateški važni za Srbiju.

Podsetila je da je za prvi poziv koji je raspisao Fond za nauku 1. juna, prijavljeno 585 projekata, što je, kaže, potvrda da mladi istraživači i dalje veruju u svoju zemlju.

"Mi smo za prvi poziv izdvojili šest miliona evra. Obratilo nam se 2.700 mladih istraživača sa 585 projekata, te smo odlučili da budžet povećamo za još tri miliona evra. Tako da je investicija u tom pozivu bila devet miliona evra", rekla je premijerka.

Navela je da je važno što se raspisuje poziv za saradnju sa dijasporom kako bi se na konkretan način pravile bliske veze i sarađivalo sa dijasporom.

"Možda će se neki od njih vratiti u Srbiju. Čak i ako se ne vrate u Srbiju, taj ogroman resurs naše dijaspore konačno ćemo staviti u funkciju rasta i razvoja naše zemlje", navela je Brnabićeva.

"Strategija razvoja veštačke inteligencije ulazi u javnu raspravu"

Premijerka je izjavila da je završen Nacrt strategije razvoja veštačke inteligencije i da ulazi u javnu raspravu.

Srbija će, kaže, do kraja godine imati usvojenu Strategiju razvoja veštačke inteligencije.

Navela je da je Srbija među 20 zemalja u svetu koji su prepoznali da će to odrediti brzinu razvoja i konkurentnost jedne zemlje u budućnosti.

"Kao odgovorna vlada ostavljamo nekoj sledećoj vladi strateški put, kako da se nastavi rast i razvoj zemlje. Ako mene pitate, za neku buduću vladu tri su strateška pravca na kojima bi trebalo da se zasniva njihov rad - Strategija industrijskog razvoja, koja je završena i ide u javnu raspravu 5. decembra, Strategija pametne specijalizacije, Strategija razvoja veštačke inteligencije", pojasnila je premijerka.

"Naredne godine duplo više novca u Fondu"

Podseća da je Fond za nauku osnovan ove godine u martu u da je njegov ovogodišnji budžet petsto miliona dinara, a da je za narednu godinu planirano duplo više novca.

"Nismo zadovoljni sa tim, hteli smo mnogo više. Nismo priveli kraju dogovore sa Evropskom komisijom i Svetskom bankom, ali očekujemo da će u budućnosti godišnji budžet Fonda za nauku biti 40 miliona evra", naglasila je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da Fond za nauku radi kao nezavisno telo.

Podsetio je da je usvojen i Zakon o nauci kojim su istraživačima obezbeđena sigurnija primanja.

Dodaje da je za nauku vema važna saradnja sa privredom, kao i da je naučni podmladak veliko blago za našu zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво