Diana Budisavljević dobija spomenik u Beogradu

Spomenik Diani Budisavljević nalaziće se na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali, odlučili su beogradski odbornici, na predlog Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da će ta lokacija imati posebnu simboliku.

"Sama lokacija je pogodna, pre svega, iz simboličkih razloga. Odatle se pruža pogled na drugu obalu Save i neke od objekata logora na Sajmištu, gde su bili zatočeni i gde su stradali mnogi očevi i braća dece, koju su spasavali Diana Budisavljević i njeni saradnici. Takođe bi i vidljivost spomenika bila velika zbog čega bi i simbolika mesta bila još naglašenija", rekla je Radulovićeva.

Ona je podsetila da je Diana Budisavljević bila velika humanitarka austrijskog porekla, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Nedavno je film "Dnevnik Diane Budisavljević" počeo da se prikazuje u bioskopima u Srbiji. 

Inicijativa za spomenik graditeljima  

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica navela je da je usvojena i Odluka o podizanju spomenika graditeljima Beograda i učesnicima svih omladinskih radnih akcija, na inicijativu Odbora veterana graditelja Beograda i Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije.

"Spomenik će podsećati na istorijske činjenice, da je 11. aprila 1948. godine održan miting 19 omladinskih radnih brigada, na kome je ozvaničen početak izgradnje Novog Beograda. Pune tri godine, na močvari i pesku, 910 omladinskih brigada sa 200.000 graditelja radilo je i podiglo Palatu ‘Srbija’, stambeno naselje od 40 petospratnica na Tošinom bunaru, Studentski grad, hotel 'Jugoslavija', Dom kulture, zgradu Šumarskog fakulteta na Bežanijskoj kosi i izgradilo još 19 kilometara obaloutvrda na Savi i Dunavu. Od 1949. godine, akcija je prešla i preko Save u stari deo grada, te je na 30 lokacija podignuto 50 objekata, stambenih naselja, Dom sindikata, zgrada 'Borbe', stadion 'Partizana'", objasnila je Radulovićeva.

Ona je obrazložila i Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Čukarica.

"Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojena je inicijativa građana gradske opštine Čukarica da se u naselju u Železniku imenuje Taraiška ulica. U obrazloženju inicijative građana se navodi da je Taraiš deo naselja u Železniku na gradskoj opštini Čukarica, u čijoj se blizini i nalazi predložena ulica koja bi ponela to ime", rekla je Radulovićeva.

Kako je dodala, ulica koja će poneti ime po naselju Taraiš biće imenovana u okviru projekta 'Ažuriranje adresnog registra" zbog postojanja potrebe da se ulica imenuje, jer je postojala kao krak postojeće Ulice Stevana Filipovića. Ulica narodnog heroja Stevana Filipovića je ostala nepromenjena, dok su poprečni kraci, između ostalog i pomenuta ulica, morali da dobiju zvanične nazive.

broj komentara 0 pošalji komentar