Šta se praznovalo u Jugoslaviji

Današnji dan, 29. novembar, obeležavan je sve do 2002. godine kao Dan Republike, ali to nije jedini veliki praznik proslavljan u Jugoslaviji...

1. maj - Praznik rada

Međunarodni dan rada proslavljan je u Jugoslaviji kao dvodnevni državni praznik, uz parade, jutarnji uranak i boravak u prirodi. Prvi maj je ustanovljen kao praznik 1889. godine na Prvom kongresu Druge internacionale u znak sećanja na radničke demonstracije na trgu Hejmarket u Čikagu tri godine ranije. 

9. maj - Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležavan je na datum kapitulacije Nemačke, iako je Drugi svetski rat završen nekoliko meseci kasnije kapitulacijom Japana. Velike vojne parade organizovane su u Beogradu 1970, 1975. i 1985. godine, dok je 1980. preskočena zbog Titove smrti.

25. maj - Dan mladosti

Ovaj dan je prvobitno obeležavan samo kao Titov rođendan, a 1957. godine je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti. Glavni simbol praznika bila je Štafeta mladosti koju su "uzorni omladinci" nosili širom Jugoslavije, da bi 25. maja bila predavana Titu na sletu koji je organizovan na stadionu JNA.

4. jul - Dan borca

Ovim praznikom obeležavana je godišnjica sednice proširenog Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

29. novembar - Dan Republike

Kao Dan Republike proslavljan je dan održavanja Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije, na kojem je 1943. godine u Jajcu AVNOJ konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, a Tito imenovan za "maršala Jugoslavije".

22. decembar - Dan armije

Dan JNA, ili Dan armije, proslavljan je u znak sećanja na dan kada je 1941. godine formirana Prva proleterska udarna brigada, prva operativna jedinica Narodnooslobodilačke vojske. Postoji i mišljenje da je brigada formirana dan ranije, ali da je Tito pomerio praznik jer se datum poklapao sa rođendanom Josifa Visarionoviča Staljina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво