Prof. dr Lazar Davidović inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS-a prof. dr Lazar Davidović izabran je za inostranog člana Ruske akademije nauke i umetnosti.

Građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od bolesti srca i krvnih sudova. Da bi se promenila ta upozoravajuća statistika – treba promeniti loše životne navike i ići na redovne preglede.

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije jedna je od šest evropskih centara akreditovanih za izvođenje najsloženijih vaskularnih procedura ali i edukaciju mladih vaskularnih hirurga i Nacionalni je referentni centar za hirurgiju aorte.

Tu se godišnje obavi više od 57.000 pregleda, 20.000 ultrazvučnih pregleda, 2.500 operacija i više od 600 operacija na grudnoj trbušnoj aorti.

Direktor Klinike prof. dr Lazar Davidović ističe da je izuzetno važno imati visoko obučene timove, a ne pojedince.

"Imamo jedan takav tim. Poslednjih godina praćeni smo i odgovarajućom opremom koja povećava kvalitet rada i sigurnost tretmana svih bolesnika", rekao je prof. dr Davidović i istakao da je ova klinika na mapi evropskih centara koji se rutinski bave procedurama na torako-abdominalnoj aorti.

Kako bi se smanjio broj obolevanja od kardio-vaskularnih bolesti potrebno je promeniti životne navike – eliminisati pušenje, sniziti telesnu težinu, povećati fizičku aktivnost, kontrolisati krvni pritisak i nivo masnoća u krvi, ističe prof. dr Davidović.

Prof. dr Davidović je dobio priznanje Ruske akademije nauka i umetnosti – jedan je od šest naših ljudi koji su članovi Akademije.

"To je najznačajnije priznanje u mojoj profesionalnoj karijeri. Moj izbor za inostranog člana je priznanje za našu celokupnu medicinsku i naučnu zajednicu", zaključio je prof. dr Davidović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво