Prof. dr Lazar Davidović inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS-a prof. dr Lazar Davidović izabran je za inostranog člana Ruske akademije nauke i umetnosti.

Građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od bolesti srca i krvnih sudova. Da bi se promenila ta upozoravajuća statistika – treba promeniti loše životne navike i ići na redovne preglede.

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije jedna je od šest evropskih centara akreditovanih za izvođenje najsloženijih vaskularnih procedura ali i edukaciju mladih vaskularnih hirurga i Nacionalni je referentni centar za hirurgiju aorte.

Tu se godišnje obavi više od 57.000 pregleda, 20.000 ultrazvučnih pregleda, 2.500 operacija i više od 600 operacija na grudnoj trbušnoj aorti.

Direktor Klinike prof. dr Lazar Davidović ističe da je izuzetno važno imati visoko obučene timove, a ne pojedince.

"Imamo jedan takav tim. Poslednjih godina praćeni smo i odgovarajućom opremom koja povećava kvalitet rada i sigurnost tretmana svih bolesnika", rekao je prof. dr Davidović i istakao da je ova klinika na mapi evropskih centara koji se rutinski bave procedurama na torako-abdominalnoj aorti.

Kako bi se smanjio broj obolevanja od kardio-vaskularnih bolesti potrebno je promeniti životne navike – eliminisati pušenje, sniziti telesnu težinu, povećati fizičku aktivnost, kontrolisati krvni pritisak i nivo masnoća u krvi, ističe prof. dr Davidović.

Prof. dr Davidović je dobio priznanje Ruske akademije nauka i umetnosti – jedan je od šest naših ljudi koji su članovi Akademije.

"To je najznačajnije priznanje u mojoj profesionalnoj karijeri. Moj izbor za inostranog člana je priznanje za našu celokupnu medicinsku i naučnu zajednicu", zaključio je prof. dr Davidović. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 07. dec 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Za ponos!

Čestitam od srca! Fantastičan čovek i veliki stručnjak. Istinski lekar i pedagog! Sve najbolje <3

(subota, 30. nov 2019, 21:56) - Trener Nikola Č. [neregistrovani]

Fantastično

Ponosim se i sretan sam zbog divnog priznanja.Divan čovek , veliki stručnjak i petriota.

(petak, 29. nov 2019, 17:56) - aca [neregistrovani]

prof.dr.l.davidovic

cestitke od srca.