Danas je (bio) Dan Republike

Na današnji dan 1943. godine održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije. U Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike.

Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održano je 29. novembra 1943. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini.

Krajem novembra 1943, u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bila su prisutna 142 delegata.

Predsedavao je predratni predsednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja.

AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.

Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne vlade.

Izbegličkoj vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju. Doneta je odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada.

Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula "maršal Jugoslavije", na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.

Nadživeo državu koju slavi 

Posle Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao državni praznik, Dan Republike.

Obeležavanje tog datuma prestalo je raspadom SFRJ u svim njenim republikama, osim u Srbiji.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Ostao je u sećanju generacija koje su ga slavile, podsećajući na neradne dane, polaganje zakletve, plave kape i crvene marame.

Zbog opšte euforije koja je pratila ovaj dan, slavili su ga i oni koji nisu bili veliki ljubitelji Tita i socijalizma.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 16:19) - Goblini [neregistrovani]

E sad.

Pa prijatelju, da su vodili glavnu reč sigurno ne bi imali želju da se odvoje od nas jadnih i stalno napadanih Srba koji u svima nalaze krivicu sem u sebi.

(petak, 29. nov 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Primer

Da li u SAD postoje: Partija Teksasa, Stranka Crnaca, Partija Meksikanaca, Stranka Indijanaca, Kalifornijska stranka, Stranka Ohaja, Partija Hispanoamerikanaca itd itd. Naravno da ne postoje, jer bi rasturili drzavu za nekoliko decenija. Da li u SAD postoje granice drzava povucene po geografskom principu ili duz nacionalnih granica? Naravno, po geografskom principu. Ovi jednostavni, a zdravi politicki principi su implementirani u politicki sistem.

(petak, 29. nov 2019, 13:50) - Свињокољ! [neregistrovani]

Покојни деда:

"Кад зареде ови празници,те славе,те 29.,те нова година,те божић,те наша нова година...испразни се тор!"

(petak, 29. nov 2019, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Nije kriv samo politicki sistem

Za raspad Jugoslavije nije kriv politicki sistem, nego narodi koji nije ni trebalo da se udruzuju u jednu drzavu. Jednako se raspala socijalisticka SFRJ kao i kraljevina Jugoslavija (Srba, Hrvata i Slovenaca) jer je svaka Jugoslavija posluzila drugim narodima kao most ka nezavisnim drzavama - jedino su Srbi ostali kratkih rukava.

(petak, 29. nov 2019, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Srpska delegacija

Ko je bio u srpskoj delegaciji?

(petak, 29. nov 2019, 12:56) - DrMr [neregistrovani]

@Zavjera protiv Srba

Naravno da je antisrpska tvorevina stvorena i slavila se kao dan Republike,jer su glavnu rec vodili Hrvati i Slovenci.Ti isti Slovenci i Hrvati su najpre istupili iz te tvorevine,njihovim postupkom okonacano je postojanje Jugoslavije koji se zavrsio gradjanskim ratom,jer drugacije ne moze nazvati,svi su bili gradjani Jugoslavije,koja je bila izdeljena na sest republika i dve pokrajine.

(petak, 29. nov 2019, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

Dan kada je ozakonjen separatizam

Toga dana postavljen je politicki sistem koji je ozakonio separatizam baziran na nacionalnoj pripadnosti, pozivajuci se na Lenjinov model resavanja nacionalnog pitanja. Koliko je to bio potpuno pogresan politicki model u Jugoslaviji pokazalo je vreme. Nijedna ozbiljna i odgovorna drzava nikada ne bi implementirala sistem koji je direktno vodi u raspad. To samo pokazuje koliko malo znanja su imali oni koji su to uradili i koliko mnogo znanja i ozbiljnog pristupa je potrebno da bi se bilo koja drzava dobro uredila.

(petak, 29. nov 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Dokle ce Srbi?

Dokle ce naivni Srbi da se prisecaju, i to sa nostalgijom, zemlje koja nije ni trebalo da bude stvorena i iz koje su samo Srbi izasli kao gubitnici?

(petak, 29. nov 2019, 12:08) - mile [neregistrovani]

Dan Republike

Pa kako da ga ne slavim postao sam pionir, e a to je bilo nešto. A tu državu koji mnogi osporavaju kao tekovinu nečega samo da podsetim to je i bila država - znalo se ko kosi a ko vodu nosi.
Proleteri svih zemalja ujedinite se.
Bauk kruži Evropom, bauk komunizma. Sve sile stare Evrope sjedinile su se u svetu hajku protiv tog bauka,
Ko zna - zna.

(petak, 29. nov 2019, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

Zavjera protiv Srba

Iako sam pristalica one drzave koja je ipak nudila neki zivot.
Ipak je to antisrbska tvorevina bila.