U slučaju zemljotresa najvažnije je da ne paničite, smestite se što dalje od spoljnih zidova

Marko Majstorović iz Gorske službe spasavanja kaže da u slučaju zemljotresa ne treba izlaziti iz građevine. Sklonite se što dalje od staklenih površina, ormana i spoljnih zidova. Ako ste u vozilu, zaustaviti se, ali ne u blizini neke zgrade ili mosta. Ako ste napolju, ne treba da prilazite zgradi i sačekajte da podrhtavanje stane.

Serija snažnih zemljotresa koji su ove nedelje pogodili Balkan, posebno katastrofalni potres u Albaniji, ponovo je u prvi plan dovela pitanje kako da se ponašamo u vanrednim situacijama, posebno prilikom zemljotresa.

Marko Majstorović iz Gorske službe spasavanja je učestvovao u spasavanju građana tokom bombardovanja, u zgradi RTS-a i kineskoj ambasadi, ali i tokom poplava u Obrenovcu.

Za RTS kaže da je najvažnije ne paničiti i ne iskakati kroz prozor, jer to može načiniti mnogo veće povrede nego zemljotres.

"Treba sačekati nekoliko sekundi da se mozak uključi, i izbegavati panične situacije", rekao je Majstorović.

Iako je nekada bilo uvreženo mišljenje da treba stati ispod dovratka, to nije uvek dobro rešenje.

"Svi koji su renovirali stanove znaju da nisu svi dovraci jednako sigurni. Kada je dovratak u nosećim zidovima ili ispod armiranih greda, ispod njih se može stati, ali se ne preporučuje", kaže Majstorović.

Bolje rešenje je otići ispod jakog stola ili pulta, a ako toga nema, kleknuti i pokriti glavu rukama. Treba se udaljiti od staklenih površina i spoljnih zidova.

"Na snimcima sa lokacija pogođenih zemljotresom imate osećaj kao da je neko sklonio spoljni zid i vidite u svaki stan pojedinačno. Zato je najbolje skloniti se u unutrašnji ćošak stana", objašnjava Majstorović.

Ističe da ne treba paničiti i da se strah ne bi preneo na decu. "Treba ih skloniti, ne dozvoliti da jurcaju i skaču, i da pokušaju da izađu. Treba ih skloniti od ormana i lustera i svega što bi moglo da ih povredi", naveo je Majstorović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи