Milan Raspopović - čovek koji je prvi u Srbiji spojio filozofiju i fiziku

Za Milanom Raspopovićem je karijera duga šest decenija. Polovinu radnog veka proveo je kao direktor Matematičke gimnazije. Jubilej je obeležio sa porodicom, prijateljima i saradnicima u Klubu Radio Beograda.

Profesor Raspopović prvi je u nas spojio fiziku i filozofiju. Jedan je od tvoraca koncepta gimnazije od nacionalnog značaja.

"Legenda, osnivač Matematičke gimnazije i čovek koji je stvorio takvu ogromnu instituciju. Pisac više od stotinu udžbenika, knjiga i monografija, jednom rečju čovek koji se retko rađa u našem okruženju", rekao je prof. Miloljub Albijanić sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Ilija Cerović, glavni i odgovori urednik Naučno-obrazovnog programa RTS-a naveo je da su ideje i saveti Milana Raspopovića šta i u kom pravcu, koji koncept i sadržaj emisija koje su bile posvećene Matematičkoj gimnaziji uvek bili dragoceni i dobrodošli za naučni program.

Knjiga "Matematička gimnazija od sna do jave", nastala je, kaže profesor Raspopović i kao reakcija na odnos društva prema talentima i školi. Ukazuje i na danas otvorena pitanja poput osnivanja internata.

"Najpotrebnije je da ta deca iz unutrašnjosti, koja su čista, njihova misao je bistra, i bogami pokazuju vrlo veliku uspešnost, tako da je greh što je prošlo pola veka da mi nismo obezbedili u centru grada Beograda internatski smeštaj", istakao je profesor Raspopović.

Za uspeh škole, kaže, potrebna je prava komunikacija između đaka i profesora.

"Profesorima i đacima je moja poruka koja je bila i ostala da nađu pravu komunikaciju i da u običnoj komunikaciji imaju jednu toplinu i jedno uzajamno poštovanje. Đaku se ne može reći mali ili ti si zalutao, ne. Nikada se ne zna kada će potencijal jedne mlade ličnosti da dođe do izražaja", kazao je Milan Raspopović.

O uspešnoj komunikaciji svedoči i podatak da su učenici Matematičke gimanzije od osnivanja škole osvojili više od pet stotina medalja na međunarodinim takmičenjima.

broj komentara 0 pošalji komentar