Zašto je nemoguće tačno predvideti zemljotres

U Kini su 1975. godine seizmolozi predvideli zemljotres godinu dana unapred. Međutim, sledeće godine su prevideli potres u kojem je stradalo više od 200.000 ljudi. Može li se predvideti zemljotres, pitaju se ovih dana građani, a šta odgovaraju stručnjaci?

Oko podneva ponovo zemljotres u Albaniji. Ovoga puta pogođeno je šire područje Drača i oštećena je bolnica. Jačina 5,1 jedinica Rihtera, a zemljotres se osetio i u Crnoj Gori.

I Gugl se p(r)otresao. Ako se ovih dana na najvećem svetskom pretraživaču ukuca zemljotres, prvo će se pojaviti upozorenje da je zemljotres magnitude 6,4 pogodio region. Upisano je da je među pogođenim zemljama i Srbija. Gugl uvek beleži stvari koje su se dogodile, a da li je neko potrese mogao da predvidi?

Ne mogu se kontrolisati, a ni predvideti. Mogu se, tvrde stručnjaci, prognozirati. U čemu je razlika?

U tome što naučnici mogu da znaju da će u drugoj deceniji 21. veka na području Balkana biti potresa jačine između pet i devet stepeni, ali da će se 26. novembra zatresti Drač i ceo region, niko nije mogao da zna.

"Ukoliko nemate stopostotnu tvrdnju da će se dogoditi zemljotres tog i tog dana, da će se dogoditi na tom i tom mestu, onda ćemo imati situaciju da posle nekoliko neuspeha mi više ne verujemo", kaže Branko Dragičević iz Seizmološkog zavoda.

Ipak, 1975. godine u Kini seizmolozi su predvideli zemljotres godinu dana unapred.

Međutim, prevideli su potres u kome je stradalo više od 200.000 ljudi.

Glavni razlog što je zemljotrese nemoguće tačno predvideti, jeste to što se ne mogu meriti i pratiti tektonske ploče i njihovo pomeranje.

"To je proces koji se dešava na širini od stotine kilometara, dužine hiljada kilometara", navodi Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Stevančevićeva teorija predlaže praćenje energije Sunca

Milan Stevančević, inženjer u penziji, veruje u drugačiju teoriju.

Navodi da se svi potresi na Zemlji događaju zbog energije koja dolazi od Sunca.

Praćenjem energije koja dolazi sa Sunca, može se predvideti zemljotres u regionu, ali se ne može predvideti mikrolokacija.

Stevančević navodi da erupcija energije na Suncu stvara strujno polje u atmosferi na visini od oko 10 kilometara iznad Zemlje. Svojim kretanjem izaziva i struju u unutrašnjosti Zemlje.

"Pratim američke naučne satelite, koji određuju i erupciju sa Sunca, i snagu električne struje, i kuda ide struja", navodi Stevančević.

Karte se ažuriraju na svakih 12 sati. I danas pokazuju da prete potresi.

"I dalje je Albanija na udaru, ali znatno slabije nego ranije", ukazuje Stevančević.

U poslednja dva dana, 525 zemljotresa na Balkanu. Prema podacima Seizmološkog zavoda, u Albaniji je od ponoći do podneva bilo 19 zemljotresa.

Najjači je bio četiri stepena. Stručnjaci se slažu da tačno vreme zemljotresa niko ne može da predvidi, ali se slažu i da u 21. veku u potresima do šest stepeni ne sme biti žrtava.

"Moramo graditi i raditi onako kako treba", napominje Milovanović.

Kakvi se potresi mogu očekivati u centralnoj Srbiji

Po seizmološkim kartama, u centralnoj Srbiji očekivani su potresi od sedam do devet stepeni, a u Beogradu od sedam do osam.

I građevinari su obavezni da grade objekte koji te potrese mogu da izdrže.

Izdržljivost je bila na ispitu i 2009. godine.

Razorni zemljotres u Italiji ostao bi upamćen kao jedan od mnogih sa ljudskim žrtvama i velikom štetom, da sedam seizmologa nije osuđeno za ubistvo iz nehata, jer nisu predvideli zemljotres.

Posle mnogo žalbi, ročišta i peticija, oslobođeni su krivice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 23:22) - Ulmer [neregistrovani]

@ Pitanje svih Pitanja!!!

Zemljace,nije zemljotres samo u naseljenim mestima,zemoljeters je svuda gde
god doseze od epicentra.U sumi,na livadi,njivi,nema sta da se rusi.Zemljotres nije moguce predvideti krakorocno,sve zavisi od desavanja ispod cvrste zemljine kore kao sto je kretanja tektonskih ploca,zemljotres je oslobadjanje energije ispod cvrste zemljine kore.

(četvrtak, 28. nov 2019, 22:52) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Птање свих Питања!!!

Питате; Зашто је немогуће тачно
предвидети Земљотрес право Питање.
А моје Питање је: Дали ми неко може
рећи зашто се ти Земљотреси дешавају
само на насељеним местима? Никада то
нисам мого да схватим.