Seizmolozi kažu da su žarišne zone u Srbiji Kopaonik, Kraljevo, Kragujevac

Za razliku od meteorologa, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvideti izbijanje zemljotresa. Ipak, poznato je koje su "žarišne zone" u Srbiji.

Zemljotres koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju i koji se snažno osetio i u Crnoj Gori i celom regionu, jedan je od najjačih pored onog iz 1979. godine. Usledili su naknadni potresi, a poslednji jači zemljotres koji je registrovan u Albaniji bio je u 14.05 i iznosio je 4,4 jedinice Rihtera.

Oko 10.20 zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihtera pogodio je Hercegovinu. I ovaj potres osetio se u Hrvatskoj i Srbiji. Oko 15 časova zabeležen je potres od tri jedinice.

Najavljeni su i novi udari, a najcrveniji na mapi je upravo Balkan, koji se od jutros trese.

Dežurni seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije Goran Krunić navodi da tlo u Srbiji jeste mirno, kada je reč o jakim potresima. Dodaje i da seizmička aktivnost ne prestaje.

"Postoje instrumentalni zapisi da se zemljotresi dešavaju u Srbiji, ali, što se tiče osećajnih zemljotresa, poslednji je zabeležen 21. novembra na teritoriji Zaječara, magnitude 2,3 jedinice", kaže Krunić.

Na pitanje da li seizmolozi mogu da predvide vreme ili lokaciju potresa, Krunić je rekao da je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

"Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina", rekao je Krunić.

Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji.

"Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac", naveo je Krunić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

Kv

Jos ta muka nam treba.I posle 9 god.(Kraljevo) imam nenormalan strah od zemljotresa :-( Boze samo ti mozes da nas sacuvas od tih prirodnih katastrofa.

(sreda, 27. nov 2019, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Ajde,ajde ...

Malo mi je teskog zivota,jos da me plasite kako mi je u mom kraju ugrozeno od zemljotresa.

(utorak, 26. nov 2019, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

@Odrzavanje tla

Gas nema veze sa zemljotresima.Zemljotresi uglavnom nastaju pomeranjem tektonskih ploca, ili pod dejstvom velikog pritiska u stenskim masama zemljine kore, najcesce izazvane pomeranjem vecih blokova zemljine kore.Tako dolazi do iznenadnog loma stenske mase, koji je pracen elasticnim deformacijma okolnih stenskih masa, koje se zatim sire u prostor u obliku seizmitickih talasa.I ne zna o kakvom 'guranju rudarstva' pricate, pa pogledajte epicentar vecine zemljotresa nije na kopnu ( kao ni ovaj u Albaniji) vec u morima i okeanima.To sto Vi mislite da bi iskopavanjem rude resili problem zemljotresa je u najmanju ruku naivno razmisljanje.

(utorak, 26. nov 2019, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

@Bilo bi dobro

Nisam strucnjak ali i kad nesto eksplodira ( znaju oni koji su bili u ratu) ekspolziju najbolje cuju i osete oni koji su malo udaljeniji od same eksplozije, nego oni koji su blizu eksplozije.

(utorak, 26. nov 2019, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

odrzavanje tla

zna se kako dolazi do zemljotresa,zemni gas gura tektonske ploce koje se kod nas nazalost susrecu i dodiruju.Ako Srbija i ceo Balkan poguraju rudarstvo u vecem obimu da se radi i busi narocito dublje na taj nacin bi se stvarali izduvni ventili i to bi sve moglo da dovede da nemamo u duzem periodu zemljotrese .Treba reci da je moguce da bi pri busenju moglo doci do manjih zemljotresa ali to vec uz nadzor drzave rudarske kompanije koje imaju iskustva sa tim i tehnologije sve moglo da bude bezazleno.Svim nastradalima zelim da odu u Carstvo nebesko a prezivelima iskreno saucesce za izgubljenim clanovima porodice.

(utorak, 26. nov 2019, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Bilo bi dobro

Da se objavi mapa sa seizmološkim pločama na celom Balkanu. Zašto nekad ne osetimo zemljotres koji je blizu a osetimo onaj koji je poprilično daleko.