Šest stvari koje bi trebalo da znate o zemljotresu

Zemljotres jačine 6,4 jedinice Rihterove skale pogodio je jutros Albaniju. Poginulo je najmanje sedam osoba, a povređeno je oko tri stotine. To je jedan od najjačih potresa na Balkanu. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o zemljotresima.

Šta je zemljotres

Zemljotres je iznenadno i snažno kratkotrajno podrhtavanja pojedinih delova Zemljine kore koje nastaje usled pomeranja litosfernih ploča duž rasednih linija.

Šta su epicentar i hipocentar 

Epicentar je mesto na površini Zemlje na kome se potres najjače oseća. Hipocentar je žarište zemljotresa, tj. mesto od koga počinju da se prostiru seizmički talasi.

Kako se meri jačina zemljotresa 

Jačina zemljotresa, magnituda, izražava se u jedinicama Rihterove skale. Obično se izražava u rasponu od jedan do devet jedinica.

Gde su zemljotresi najčešći 

Najveći broj zemljotresa beleži se uz granice tektonskih ploča. Više od polovine zemljotresa dogodi se u vatrenom pojasu Pacifika, druga zona po broju potresa je mediteransko-alpsko-himalajsko područje. Zemlje u kojima se događa najviše potresa su Čile, Japan, Indonezija. 

Koje su posledice zemljotresa

Zemljotresi mogu izazvati klizišta na padinama, lavine na planinama, požare usled kidanja električnih vodova, cunami kada je epicentar zemljotresa na dnu mora, propadanje puteva i mostova zbog toga što tlo gubi nosivost.

Koji je najdestruktivniji potres na teritoriji Srbije 

Najdestruktivniji potres na području Srbije dogodio se 3. novembra 2010. godine. Poginule su dve osobe, a oko 180 je povređeno. Procenjena materijalna šteta je oko dve i po milijarde dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво