Gračac dobio vrtić zahvaljujući peticiji građana

Na zahtev više od 230 žitelja Gračaca kod Vrnjačke Banje, koji su potpisali peticiju da se u selu izgradi vrtić, lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila tri miliona dinara da se adaptira i opremi objekat koji odgovara toj nameni.

Vrtić je izgrađen u rekordnom roku, i pre nekoliko dana upisana je prva grupa od 25 mališana.

Gračac je selo sa 2.000 žitelja. Prema zvaničnim podacima ima sedamdeset troje dece od jedne do pet godina. Selu je bio preko potreban vrtić i grupa meštana, uz angažovanje lokalnog odbornika, preduzeli su sve da se to reši.

"Krenuli smo od kuće do kuće. Kod roditelja koji imaju decu i koji su zainteresovani. Vrlo lako smo prikupili potpise. Predali smo u vrtić. Tako je krenulo i završili smo", objašnjava Milan Planjanin, odbornik u SO Vrnjačka Banja.

Sve je bilo lakše kada je i Mesna zajednica donela odluku da se za vrtić ustupe prostorije koje su služile kao seoski magacin.

"Za nekih mesec dana su svi radovi bili gotovi i tako da su deca počela da dolaze ovde u vrtić", navodi Goran Đurović, predsednik MZ Gračac.

Roditelji iz Gračaca više ne vode decu u vrtiće u Vrnjačku Banju ili obližnje Podunavce. Seoski vrtić zadovoljava sve potrebe.

"Imaju dva mlada vaspitača koji su ambiciozni i jednu vaspitačicu sa dugogodišnjim iskustvom tako da se deca socijalizuju na lep, zanimljiv način", navodi Ana Boćanin.

Deca kažu da im je lepo u vrtiću i da tu rado provode vreme: 

"Mi ovde imamo igračke i mnogo se družimo lepo. I da gledamo televizor i crtaće, i mnogo je lepo."

Predškolska ustanova ima sada pet objekata u vrnjačkim selima i tri mini-vrtića pri seoskim školama.

"Pružili smo podršku mladima da ostanu na selu i da imaju uslove kao što bi imali u gradu. Da ne moraju decu da vode u druga mesta u vrtiće nego da jednostavno u svom selu mogu da zbrinu dete", navodi Dragana Hadži Ristić, direktroka PU "Radost" Vrnjačka Banja.

Otvaranjem objekta u Gračacu, Vrnjačka Banja je zaokružila širenje mreže obdaništa u selima na teritoriji cele opštine. U vrtiće i predškolske grupe ove godine upisano je oko 400 mališana koliko i u samoj Banji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво