Jedna od najvećih psihijatrijskih ustanova u Srbiji obeležava 95 godina postojanja

Od austrougarske kasarne do jedne od najvećih psihijatrijskih bolnica u Srbiji. Ove godine Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Kovin" obeležava 95 godina postojanja. Zgrade napravljene još 1913. godine teško odolevaju vremenu, a bolnica se suočava sa drugim problemima.

Zgrade kovinske bolnice stare su i oronule. Od osnivanja 1924. godine u bolnicu se nedovoljno ulagalo. Tek u proteklih nekoliko godina počelo je renoviranje zgrada, a prošle godine je završena rekonstrukcija odeljenja psihogerijatrije prema evropskim standardima.

Prema rečima direktora dr Nevena Žikića, da bi pacijenti dobili prvoklasnu negu potrebno je nastaviti prema planu o daljoj rekonstrukciji odeljenja.

"Najveći izazov je realizacija svih projekata vezanih za obnovu zgrada u okviru ustanove, da bolnica bude ustanova nalik na evropske psihijatrijske ustanove, da se organizuje još više edukativnih skupova", ističe dr Neven Žikić.

Dodaje da je posebno važno da se lekarima i medicinskom osoblju omogući dalje usavršavanje i praćenje najnovihijih saznanja iz oblasti psihijatrije. 

Trenutno je u bolnici zbrinuto više od 650 pacijenata, ne uvek raspoloženih za saradnju. O njima u teškim uslovima rada brine 46 lekara i 220 sestara i tehničara. Poseban izazov predstavlja manjak radne snage zbog odlaska u zemlje zapadne Evrope.

"Trudimo se da to nadomestimo postojećim kadrom, ali svakako bi nam značio veći broj zaposlenih kako zbog poboljšanog kvaliteta rada, tako i zbog veće posvećenosti radu sa pacijentima. Lekari i medicinske sestre su požrtvovani i predano rade za dobrobit pacijenata", navodi psihijatar dr Milana Đapić. 

U sklopu bolničkog kompleksa nalaze se i kapela i bioskopska sala. Pacijenti, takođe, tokom lečenja imaju i okupaciono-radnu terapiju i ispoljavaju svoje kreativne sposobnosti.

"Takođe u ORT spadaju i rekreativne i edukativne aktivnosti, koje imaju za cilj postizanje i poboljšanje fizičke i mentalne funkcije pacijenata, kako bi se nakon hospitalizacije što lakše vratili svakodnevnom životu i socijalizaciji", obajšnjava dr Milana Đapić. 

Povodom 95. godišnjice postojanja, bolnica organizuje i stručni sastanak, na kom će govoriti i eminentni stučnjaci iz klinika iz Beograda i Novog Sada – dr Srđan Milovanović, dr Milan Latas, dr Vladimir Knežević, dr Srđa Zlopaša.

Okupljenima će se, takođe, obratiti i dr Milana Đapić, predsednica Odbora za kontinuiranu medicinsku edukaciju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво