Najvažnija bitka paraolimpijca iz Užica

Osvajač medalja na evropskim i svetskim šampionatima, jedan od najuspešnih paraatletičara, prvi srpski sportista koji je učestvovao i na Zimskim i na Letnjim olimpijskim igrama, Miloš Zarić iz Užica, dobio je drugu, najvažniju bitku svog života: uspeo je da se spasi iz kuće zahvaćene požarom, koji su, najverovatnije, izazvale elektroinstalacije. Građevina je uništena, a on srećan što je preživeo, i što su povrede takve da ga neće sprečiti da nastavi takmičenja.

Bio je sam u roditeljskoj kući u Šljivovici, a požar predugo, te noći, niko u susedstvu nije ni video, ni čuo. Probudilo ga je pucketanje vatre, a od gušenja spasilo ćebe, kojim je bio prekriven. Sve potom je borba - rukama, u mraku.

Miloš Zarić, paraatletičar kaže da je počela da ga hvata nesvestica i da nije mogao da gleda na oči. Kada je našao izlaz do hodnika, vrata su bila zaključana i nije mogao da izađe napolje.

"Počeo sam da udaram pesnicama o vrata, provalio sam, iščupao sam vrata, koliko mi je neka snaga došla. Krenuo sam niz stepenice, kolicima, i onda sam pao, polomio sam prste, zglob, rame sam iščašio, ali nisam osećao bol. Nastavio sam da puzim do česme da bih počeo da gasim požar", ispričao je Miloš.

Nepun sat Miloš je, gotovo bez odeće, dozivao i gasio vatru, dok nije stigla pomoć.

"Kako je on sišao niz stepenice, kako se spustio, to on zna. To ne bi mogao od hiljadu - jedan. Pa zatekao sam ga - crevo nabija na slavinu, da gasi, jednom rukom, a jednom gasi, kroz prozor", ispričao je Milija Šobotović iz Šljivovice.

"Čovek koji je svašta pretrpeo i iz teške povrede postao svetski šampion - nastaviće šampionski pohod i borbu, a Paraolimpijski komitet i fondacija koju ćemo osnovati, sad je na ljudima dobre volje - trebalo bi da odgovore zadatku humanosti, a ima i razloga", rekao je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Novembar je bio i te 2007. godine, kada je u udesu zadobio povrede koje su ga vezale za invalidska kolica. Otada je život posvetio sportu i mladima, koje je podsticao da se pokrenu i treniraju.

"Nastavljamo sa sportom i kao da ništa nije bilo. Kuća kao kuća, ona će se napraviti, renovirati, a ovo ostalo - ne može ništa da se nadoknadi", rekao je Miloš Zarić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво