Sremska Mitrovica dobila sistem za odbranu od poplava

Završena je rekonstrukcija više od kilometra nasipa u Sremskoj Mitrovici, a pored uređenja obaloutvrde postavljeni su i montažni stubovi za zaštitne panele. Izgrađeni su na 120 do 180 centimetara većoj visini od sadašnje kote keja, oni će štititi grad od velikog vodostaja reke, sprečavajući Savu da se izlije iz korita.

Projekat vredeo oko 150 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena uz pomoć Ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Svetske banke.
izjava

"Ova oprema je zaštitila najugroženiju tačku na reci Savi sve od ulaska od Jamene pa skroz do Beograda sa ove naše strane. U stvari i sa one druge. Mi radimo i novi projekat da zaštitimo drugu stranu", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i šumarstva.

Sistem je montažno-demontažan i može se prenositi sa jednog na drugo mesto.

"Ali isto tako kako sa mobilnom opremom koju možemo prenositi, imamo dva kilometra mobilne opreme gde god se bilo šta desi u Mitrovici da sam to prenesemo i rešimo, to ne mora da se ubušava postoji ta oprema od 70 centimetar da možete da se čuvate nekoliko dana od toga, to može da ide na kanale ventualno ako se nešto probije da se to okruži", kaže Nedimović.

Sremska Mitrovica je, inače, treći grad u Srbiji koji ima ovakav, savremeni sistem za odbranu od poplava. Odmah nakon poplava koje su 2014. pretile da ugroze grad, odlučeno je da se na ovaj način brane od nabujala Sava, koja je tada dostigla istorijski maksimum od 863 centimetra.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво