Ministarstvo ekologije pomaže zaštićena područja

Srbija ima 83 zaštićena područja od nacionalnog značaja. Ovog meseca Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je 23 miliona dinara, kao pomoć za 21 zaštićeno područje. Među njima je i Specijalni rezervat prirode Uvac kome su sredstva dodeljena za pomoć u očuvanju beloglavog supa.

Beloglavi sup bio je pred nestankom. Sada ih na Uvcu ima oko 500. Oni su se prirodi višestruko odužili.

"Prelepo, ali nerazvijeno područje gde se i uklanjanje životinjskog otpada vrši na jedini ispravan prirodni način, gde je glavni ekolog tu beloglavi sup, a mi i ministarstvo samo pomažemo tako što ga hranimo, iznosimo na hranilište lešine uginulih životinja što u godišnjem nivou iznosi do 250 tona", kaže Miljka Dučić, direktor Rezervata prirode Uvac. 

Mladunče beloglavog supa Dobrila, koja se proslavila posle izleta u Tursku, još je na Uvcu i dobro je.

"Dobila je satelitski odašiljač tako da njene izlete i avanture ćemo pratiti svakodnevno. Bezbedna je, još je u Srbiji, još je mala da bi tražila negde da bi išla", kaže prof. Milutin Đorđević, odaje Miljka Dučić.

"Srbijašume" upravljaju sa 55 zaštićenih područja na 300 hiljada hektara.

"Imali smo sada pokušaje krivolova, pokušaje nezakonitog ribolova na Staroj planini, imali smo pokušaj nezakonitog ribolova na Goliji, pokušaje divlje gradnje na Goliji. Imali smo sad situaciju vezano i za Zlatibor sa stalnim pritiskom investitora vezano za proglašenje novih zona za gradnju", kaže Milutin Đorđević, izvršni direktor za lovstvo i ribolov JP "Srbijašume".

U Srbiji je pod zaštitom osam odsto teritoriije. Prošle godine proglašeno je sedam novih zaštićenih područja.

"Mi imamo ciljeve koji su ciljevi Evropske unije znači to je da idemo kod 20 odsto, ali ja iskazujem veliku ambiciju da to tako bude isto kao što iskazujem veliki oprez u tome da Srbija proceni što Srbiji odgovara", kaže Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije.

Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine dodelilo 230 miliona dinara za pomoć zaštićenim dobrima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво