Debateri iz Srbije pokorili Oksford

Prvi put u istoriji prestižnog debatnog turnira na Oksfordu, pobedio je tim koji nije sa engleskog govornog područja. Najbolji govornik takmičenja je apsolvent prava Miloš Marjanović sa Pravnog fakulteta. Upoznajte deo pobedničkog tima.

Miloš, apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, opisao je za RTS kako bi na srpskom jeziku izgledao deo debate pod nazivom "Da li je dobro što su se Istočna i Zapadna Nemačka posle pada Berlinskog zida ujedinile u zajedničku državu".

"Činjenica da je Nemačka trenutno rešila svoje unutrašnje probleme, iako nije savršeno, i dalje ima razlike ekonomske između istoka i zapada, je omogućila da rešimo određene drugačije krize sa kojoma se Evropska unije suočila, recimo migrantska kriza", rekao je Miloš.

Ta tema je Miloša i Janka odvela do pobedničkog trona na debatnom turniru na Univerzitetu Oksford. Tema i uloga dodeljene su im uoči samog takmičenja.

"U debati britanskog parlamentarnog formata imate četiri tima  – dva koja zastupaju "za", odnosno vladu, i dva tima koja su opozicija, što ne znači da možate biti dobri samo protiv svojih protivnika, morate biti najbolji i sa ljudima sa kojima se slažete. Tu dobijate u suštini te poene. I pre svake teme imate petnaest minuta da se spremite. Nema interneta, nema ničega, tako da morate sve iz svoje glave da razumete", kaže Miloš Marjanović.

Uspeh tima je utoliko veći, što u proteklih pet decenija nijedan tim koji nije sa engleskog govornog područja nije osvojio ovaj turnir. A Milošu je pripala i titula najboljeg govornika.

"To je na primer nešto što sam manje očekivao nego da pobedimo. Jer najbolji govornik se određuje prema bodovima koji se stiču u tih pet preliminarnih rundi. Što bi značilo u svih tih pet preliminarnih rundi da sam do te mere postizao uspehe i da sam akumuliranjem tih bodova bio bolji od svih mojih kolega sa drugih prestižnih univerziteta, i pored toga što imam tu jezičku barijeru, i pored toga što oni bolje i brže mogu da pričaju", ističe Miloš Marjanović.

Podrška fakulteta, kaže, ne izostaje. U toku su pripreme za svetsko debatno univerzitetsko prvenstvo u Tajlandu, gde će se takmičiti 440 timova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи