Deca u Srbiji najugroženija siromaštvom, nasiljem i govorom mržnje

Na Međunarodni dan dece upozorenje – još ima dece koja žive na margini društva, bez osnovnih uslova za život, obrazovanja, zdravstvene, socijalne zaštite. U Srbiji je najteže deci sa invaliditetom, Romima, mališanima iz siromašnih porodica. Koliko smo odmakli u ostvarivanju dečjih prava tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima najmlađih?

Za dečja prava Andrea Rajčić bori se u školi, a stigla je i do Strazbura. Pred poslanicima Saveta Evrope, govorila je o dečjim pravima kao jedna od 12 najmlađih govornika. 

"Pričala sam tamo sa decom iz raznih delova Evrope mislim da je tu, pogotovo u razvijenijim zemljama obrazovanje mnogo bolje i oni mnogo više vole da idu u školu", kaže Andrea Rajčić.

Da se o deci ne može odlučivati bez njihovih predstavnika shvatili su u nadležnim institucijama u Srbiji. Zato u važne aktivnosti uključuju aktiviste koji se bore dečja prava.

"Mislim da se na taj način zapravo najbolje pokazuje kako to deca participiraju u kreiranju i donošenju odluka koje su za njih značajne. Po prvi put u Srbiji su deca imala priliku da u direktnom prenosu prate naš dijalog sa Komitetom i to je praksa sa kojom ćemo nastaviti u budućnosti", kaže Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 

Konvencija o pravima deteta donela je mnogo dobrog deci u svetu - smrtnost je, zahvaljujući vakcinaciji prepolovljena, a 40 odsto više dece stiče osnovno obrazovanje. Posla još ima.

"I dalje postoje nejednakosti među decom, koja najviše pogađa decu iz razorenih područja i migrante i decu sa invaliditetom. Ostvarivanjem ciljeva održivog razvoja na nacionalnom nivou možemo doprineti boljem sprovođenju i primeni prava iz Konvencije o pravima deteta", kaže Ređina de Dominići, direktorka Kancelarije Unicefa u Srbiji.

Promocija i zaštita dečjih prava je prioritet kada je u reč o procesu proširenja Evropske unije, ukazuje Ingve Engstrom iz Delegacije EU u Srbiji.

Srbija je među 12 zemalja koje su napredovale u suzbijanju najtežih oblika dečjeg rada. Vlada Srbije postavila je cilj da do 2030. svakom detetu obezbedi život bez siromaštva i gladi, zdravo odrastanje, kvalitetan razvoj u ranom detinjstvu i besplatno školovanje.

"Moram da naglasim, a posebno se obraćam deci da smo svesni da moramo da radimo još mnogo, jer naš opstanak zavisi, bar delimično od toga kako odlučuimo da zaštitimo one koji su najugroženiji i najosetljiviji u našem svetu", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Evropska unija će, poručuju, nastaviti da podržava reforme kojima se unapređuju prava dece u Srbiji, naročito one najugroženije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво