Ne postoji profil nasilnika nad ženom, ali se takav muškarac može prepoznati

Procenjuje se da u svetu godišnje ima 60.000 žrtava femicida. U Srbiji su, od početka godine, dvadeset četiri žene ubili partneri ili članovi porodice, a jedna žena izvršila je samoubistvo jer je godinama trpela nasilje. Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da je potrebno uspostavljanje nadležnog tela za praćenje nasilja nad ženama i sprečavnje femicida.

Femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom počinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

To je problem sa kojim se suočavaju sve države u svetu.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava da je femicid stručni izraz kojim se označava ubistvo devojaka i žena koje počini muškarac.

"Najvažnije je da je počiniocu relevantan pol žrtve. On ubija nju zbog toga što je žena, a motivisan je mržnjom, osećajem nadmoći i vlasništva nad ženom i njenim životom", ističe Lacmanovićeva.

"Nije svako ubistvo žene femicid"

Vedrana Lacmanović naglašava da je važno razumeti da nije svako ubistvo žene femicid.

"Ubistva žena se dešavaju i u saobraćajnim nesrećama ili tokom pljačke. Važno je razdvojiti ovaj oblik ubistva od drugih. Femicid je najčešće posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja", kaže Vedrana Lacmanović.

Ističe da se velika većina žena ne obraća nadležnim institucijama kada trpi nasilje.

"Veliko je pitanje zašto institucije nisu u stanju da prepoznaju žene koje su u riziku da budu ubijene. Pitanje je da li u takvim slučajevima zaista nije bilo nasilja ili ono nije bilo prepoznato ili prijavljeno", kaže Lacmanovićeva.

Ističe da statistika pokazuje da su žene najčešće ubijane u svom domu, a ubica je bio srodnik, najčešće partner, iako postoji predrasuda da najveća opasnost ženama preti od nepoznatih lica na mračnim mestima.

"Ne postoji profil nasilnika, ali postoje pokazatelji" 

Vedrana Lacmanović kaže da ne postoji profil žrtve ili nasilnika i da nisu svi nasilnici mentalno oboleli, kao što sve mentalno obolele osobe nisu nasilne.

"Možemo govoriti o pokazateljima koji mogu ukazati da postoji opasnost od smrtnog ishoda nasilja. To može biti posedovanje vatrenog oružja, istorijat nasilja, pretnje ubistvom ili samoubistvom, proganjanje, napuštanje nasilnika ili istorijat kriminalnog ponašanja", objašnjava Lacmanovićeva.

Ističe da je najkritičniji momenat kada žrtva napušta nasilnika ili mu saopštava da želi da ga napusti ili da se razvede.

"Najveća odgovornost na institucijama" 

Vedrana Lacmanović smatra da bi uspostavljanje nadležnog tela za praćenje femicida doprinelo rešavanju problema.

"Zagovaramo uspostavljanje nadležnog tela za praćenje femicida, što je i preporuka specijalne izveštačice Ujedinjenih nacija za nasilje prema ženama. Ideja je da telo prikuplja informacije, prati i analizira slučajeve i daje preporuke institucijama kako bi se sprečilo ubistvo", naglašava Lacmanovićeva.

Ističe da institucije, stručna javnost, građani i mediji moraju zajedno delovati da se spreče ubistva žena, ali da je najveća odgovornost na institucijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи