U regionu sve manje beba, u Srbiji "plus" od 612 novorođenčadi

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da u prvih devet meseci Srbija beleži porast od 612 novorođenih beba, dok se u zemljama regiona beleži pad.

Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da statistika za ovu godinu kaže da smo u promilima u boljem položaju.

"Analizirali smo broj novorođenih beba u prvih devet meseci u svim državama sa kojima smo živeli i prethodnoj Jugoslaviji, u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj - sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Kaže da postoji nada da će se ovaj paramentar popraviti u narednom periodu, a to je i obaveza svih odgovornih da se uradi više kao roditelji, vaspitači, bake, deke i vršnjaci.

Govoreći o siromaštvu, ministarka iznosi podatak da zbog siromaštva svakog dana 22.000 mališana okonča svoj život.

"U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava u odnosu na drugu decu. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina", istakla je ministarka. 

Najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

Ne samo budžet po meri deteta, nego bi sve aktivnosti po meri deteta trebalo da budu imperativ, smatra ministarka Đukić Dejanović. 

"Spadamo u one države koje imaju visok indeks prekinutog detinjstva. Američko ministarstvo za rad je konstatovalo da Srbija spada u 12 zemalja, od 131 koliko je analizirano, koje su značajno napredovale u pogledu najtežih oblika rada koji deca realizuju, odnosno u koji su deca uključena", kaže ona.   

Slavica Đukić Dejanović smatra da su pomaci evidentni, ali ako je jedno jedino dete ugorženo po bilo kom osnovu ljudskih prava, a ove godine beležimo 30 godina od Konvecnije koja reguliše prava deteta, posao nije završen.

Dostojevski je rekao da se duša leči kada smo sa decom.

"Jedini plač koji donosi radost je plač dece i neka ih bude što više, da bude što više plača beba", zaključila je Slavica Đukić Dejanović. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Jugoslavija

Kako reče? Da smo u Jugoslaviji živeli sa Albanijom, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj ? Ja mislio da je Jugoslavija počela kao kraljevina Srba, Slovenaca i Hrvata. Čudno

(sreda, 20. nov 2019, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

@Uporedjivanje

Zato sto se u ovakvim istrazivanjima uporedjivanje ne radi zarad takmicenja, nego da bi se nesto naucilo. Sve te drzave su koliko toliko slicne nama i bile i slicnim okolnostima - a pojedine nisu dozivele rat, dok neke jesu. Zbog toga ih je najbolje analizirati i videti sta rade dobro, a sta lose, jer nije dovoljno analizirati samo sebe ako zelite da naucite nesto novo i primenite ovde. Pametan uci i na tudjim greskama.

(sreda, 20. nov 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Упоређивање

Зашто се поредимо са другима? Од како се распала Југославија, стално завирујемо у Републике некада заједничке државе и меримо да ли смо у нечему бољи или гори од њих. И они то исто раде. А смо сви изгубили. Европске земље су се ујединиле, а ми разишли. Сада нас опет уједињују, али на своју корист, када и како њима одговара.

(sreda, 20. nov 2019, 10:59) - Grkinja [neregistrovani]

Rodite

Šteta kako jedan narod nestane polako :(

(sreda, 20. nov 2019, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

@a sta je sa dijasporom?

Da, poreske olaksice su bitne, ali i vece plate, bolja medicinska nega, manja korupcija, bolje skolstvo, manji nepotizam, manje partijskog zaposljavanja, prestanak mazanja ociju ljudima zapaljivim temama iz blize nam istorije, pa se mozda neko iz dijaspore i vrati. Ovako tesko.

(sreda, 20. nov 2019, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

RE: Ko je aktivan

Pa imaj i ti 11 dece

(sreda, 20. nov 2019, 09:31) - anonymousz [neregistrovani]

Koje aktivan

Mnogo je vazno da se zna ko povecava broj stanovnika.Oni koji imaju i po dvije zene pa sa 35 godina ima 11.djece a koliko ce ih imati jos.A mnogi jos nisu ni u braku a imaju preko 40 godina i nemaju ni jedno djete.

(sreda, 20. nov 2019, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

a sta je sa diasporom?

a kako bi bilo da se radi na "vracanju" dela dijaspore? maksimalne poreske olaksice da bi ti ljudi imali ekonomski motiv da se vrate?Koliko ih ima 4,5 miliona?Jel to nije neki ljudski potencijal?