Poruke sa obeležavanja godišnjice najvišeg studentskog tela

Pre 10 godina, sa usvajanjem Bolonjske deklaracije, osnovano je najviše studentsko telo – Studentska konferencija univerziteta Srbije. Uz deceniju postojanja, svečanom akademijom u Skupštini Beograda obeležen je i Međunarodni dan studenta.

U Srbiji se školuje oko 250.000 akademaca. Studentska konferencija univerziteta Srbije već deset godina zastupa njihova prava.

Predsednik SKONUS-a Milan Savić navodi da su ove godine radili anketu na svim univerzitetima povodom odliva mladih koji završe fakultet.

"Trenutno su u procesu obrade podataka koje smo prikupili i nakon toga obratićemo se nadležnim institucijama i zatražiti da zajedno možemo da krenemo u rešavanje tih problema", kaže Savić.

Promovisanjem kreativnosti, kritičkog razmišljanja, stručnosti i znanja, SKONUS teži da doprinese boljoj budućnosti svih studenata.

Miistar prosvete Mladen Šarčević kaže da se stipendije koje su predviđene novim budžetom odnose na tri nivoa stipendiranja.

"Izmenom zakona o studentskom i učeničkom standardu, definisali smo stipendije na više nivoa, koji već postoje. Krediti, ali i stipendije koje se sada dobijaju po principu što država proceni da je potrebno, deficitarno, da je napredno, uz činjenicu da je Zakon o dualnim studijama nešto što će vrlo brzo da zaživi", navodi ministar.

Brnabić: Vlada će uvek poštovati autonomiju univerziteta

Premijerka Ana Brnabić ističe da Vlada ne želi da se meša u autonomiju univerziteta, za koju smatra da je sveta, i ističe da će je uvek poštovati.

"Ali upravo zbog toga je vaša odgovornost mnogo veća, zato što upravo u toj oblasti vi možete da menjate mnogo više. Naravno i sa ovim ljudima ovde – sa rektorima, prorektorima, sa dekanima fakulteta. I u toj sinergiji između vas i nadam se u još većoj sinergiji sa privredom, privatnim sektorom, treba da se stvori najbolje moguće visoko obrazovanje za našu zemlju. Vlada je tu da pokuša da napravi najbolje uslove za to", rekla je Brnabićeva.

Akademci kažu da su pred njima jasni zadaci, jer intelektualac nije samo obrazovna već i moralna kategorija.

Onima koji su doprineli radu i promovisanju SKONUS-a uručena su priznanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво