Ako je voda iz česme neispravna, moramo li da je plaćamo

U Vojvodini je 50 vodovodnih sistema, a zvanično samo devet isporučuje zdravu pitku vodu. Oborena tužba zbog neplaćenih računa jednog korisnika u Ravnom selu kod Vrbasa uzburkala je javnost i pokrenula pitanje naplate za korišćenje neispravne i zvanično tehničke vode za domaćinstvo.

Odluku Osnovnog suda u Vrbasu da 65-godišnji Božidar Caričić iz Ravnog Sela nije u obavezi da plati dug Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac" za utrošenu vodu, potvrdio je i Viši sud u Somboru, jer ona hemijski zvanično nije ispravna za piće.

"Njihova osnivačka akta i statut govore o tome da su oni osnovani zbog toga. Oni su osnovani da isporučuju zdravu vodu, za drugu vodu nam i ne trebaju. Presuda je i doneta zbog toga", kaže Caričić.

Prva reakcija nadležnih iz vrbaškog vodovoda bila je da se domaćinstvo Caričića isključi sa mreže vodosnabdevanja, a u toj nameri radnike su sprečili meštani i komšije.

Sada je lokalnoj samoupravi u Vrbasu upućena peticija sa više od 700 potpisa meštana Ravnog Sela kojom se traži obustava plaćanja isporučene vode, oprost dugova ka utuženima i hitno rešavanje problema.

Ekolozi uz Ravnoselce 

U Vrbasu je voda ispravna za piće, ali ne i u okolnih pet sela.

Ekolozi daju podršku Ravnoselcima i napominju da je voda odlukom inspekcije pre 13 godina zabranjena za piće i pripremu hrane zbog koncentracije arsena koja sedmostruko prevazilaze dozvoljene vrednosti.

"Pokušavamo da dođemo do zvaničnih rezultata, znači do istraživanja koja će da kažu kakva oboljenja i kakva incidenca oboljenja se javlja u selima, a da su uzrokovana lošom pijaćom vodom", navodi Rarko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbas.

Raspisan tender 

Vrbaško javno-komunalno preduzeće "Komunalac" preko kredita Nemačke banke za razvoj i sredstvima Kancelarije za javna ulaganja planira, sada u petoj fazi, završetak mreže vodosnabdevanja.

Za to su pribavljena sva dokumenta i odobren je projekat.

"Tender je trenutno u toku, raspisan je za izvođače radova i od februara meseca 2020. godine će početi da se gradi i magistralni vodovod. Projektovani kraj onoga što radimo sa KfW bankom je 2022. godina", objašnjava direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović.

I pored peticije nadležni kažu da se sva utrošena voda mora platiti, jer su građani obavešteni da im je isporučena tehnička voda koju su i koristili, a preduzeće će na višem nivou tražiti reviziju dosadašnjih postupaka i sudskih odluka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво