Ako je voda iz česme neispravna, moramo li da je plaćamo

U Vojvodini je 50 vodovodnih sistema, a zvanično samo devet isporučuje zdravu pitku vodu. Oborena tužba zbog neplaćenih računa jednog korisnika u Ravnom selu kod Vrbasa uzburkala je javnost i pokrenula pitanje naplate za korišćenje neispravne i zvanično tehničke vode za domaćinstvo.

Odluku Osnovnog suda u Vrbasu da 65-godišnji Božidar Caričić iz Ravnog Sela nije u obavezi da plati dug Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac" za utrošenu vodu, potvrdio je i Viši sud u Somboru, jer ona hemijski zvanično nije ispravna za piće.

"Njihova osnivačka akta i statut govore o tome da su oni osnovani zbog toga. Oni su osnovani da isporučuju zdravu vodu, za drugu vodu nam i ne trebaju. Presuda je i doneta zbog toga", kaže Caričić.

Prva reakcija nadležnih iz vrbaškog vodovoda bila je da se domaćinstvo Caričića isključi sa mreže vodosnabdevanja, a u toj nameri radnike su sprečili meštani i komšije.

Sada je lokalnoj samoupravi u Vrbasu upućena peticija sa više od 700 potpisa meštana Ravnog Sela kojom se traži obustava plaćanja isporučene vode, oprost dugova ka utuženima i hitno rešavanje problema.

Ekolozi uz Ravnoselce 

U Vrbasu je voda ispravna za piće, ali ne i u okolnih pet sela.

Ekolozi daju podršku Ravnoselcima i napominju da je voda odlukom inspekcije pre 13 godina zabranjena za piće i pripremu hrane zbog koncentracije arsena koja sedmostruko prevazilaze dozvoljene vrednosti.

"Pokušavamo da dođemo do zvaničnih rezultata, znači do istraživanja koja će da kažu kakva oboljenja i kakva incidenca oboljenja se javlja u selima, a da su uzrokovana lošom pijaćom vodom", navodi Rarko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbas.

Raspisan tender 

Vrbaško javno-komunalno preduzeće "Komunalac" preko kredita Nemačke banke za razvoj i sredstvima Kancelarije za javna ulaganja planira, sada u petoj fazi, završetak mreže vodosnabdevanja.

Za to su pribavljena sva dokumenta i odobren je projekat.

"Tender je trenutno u toku, raspisan je za izvođače radova i od februara meseca 2020. godine će početi da se gradi i magistralni vodovod. Projektovani kraj onoga što radimo sa KfW bankom je 2022. godina", objašnjava direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović.

I pored peticije nadležni kažu da se sva utrošena voda mora platiti, jer su građani obavešteni da im je isporučena tehnička voda koju su i koristili, a preduzeće će na višem nivou tražiti reviziju dosadašnjih postupaka i sudskih odluka.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

Voda nije dobra

Ni u kolenu.

(sreda, 20. nov 2019, 11:41) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

"Budimo realni"

" 13 godina zabranjena za piće i pripremu hrane "
Koliko ja ovo razumem nesme ni da se uzima i kad se kuva, vri. Pa zašta je onda dobro,za pranje ruku,veša i polivanje biljki ?

(sreda, 20. nov 2019, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

A hoće li se nekada menjati postojeće vodovodne cevi u celoj Srbiji

Je li to održivo. Ima li država sredstva za to.

(sreda, 20. nov 2019, 10:40) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Ne da imamo da je placamo nego i PDV i ulaganje u instalacionu mrezu i sve moguce namete za tu vodu. A sta dobijamo.

(sreda, 20. nov 2019, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

Budimo realni

Pa iluzorno je očekivati vodu za piće iz česme, naime s obzirom na stanje instalacija, gde su neke stare i preko 50 a neke i preko 70 godina, pa da se pušta u takav cevovod izvorska voda ona više ne bi bila za piće tako da se treba pomiriti sa tim da imamo tehnološku vodu, i za kupanje i kuvanje a za piće, pa treba nam maksimum 2 litra po osobi i rešen problem. Mislim, da bi i gradu bilo jeftinije da samo obezbedi tehnološku vodu a voda za piće da se prodaje po simboličnim cenama u prodavnicama.

(sreda, 20. nov 2019, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Sve mozemo da diskutujemo

Ali o placanju nikako !